Na hitro prelistano 17.10.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. oktobra - Pri založbi Modrijan so izdali knjigo Mateje Ratej Begunstvo profesorja Tofana in delo Jureta Gašpariča Izza parlamenta: Zakulisje jugoslovanske skupščine 1919-1949. Mladinska knjiga je izdala knjigo kanadske novinarke Naomi Klein To vse spremeni: Kapitalizem proti podnebju in delo nemške mikrobiologinje Giulie Enders Čarobno črevesje.

Ljubljana. Knjiga Naomi Klein z naslovom To vse spremeni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Naomi Klein z naslovom To vse spremeni.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Giulie Enders z naslovom Čarobno črevesje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Giulie Enders z naslovom Čarobno črevesje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jureta Gašpariča z naslovom Izza parlamenta. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jureta Gašpariča z naslovom Izza parlamenta.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Mateja Rateja z naslovom Begunstvo profesorja Tofana. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Mateja Rateja z naslovom Begunstvo profesorja Tofana.
Foto: STA

BEGUNSTVO PROFESORJA TOFANA - KNJIGA, KI PREDSTAVI MILJE MARIBORA V ZAČETKU MINULEGA STOLETJA

Knjiga sociologinje, zgodovinarke in znanstvene sodelavke na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU Mateje Ratej (1974) prikazuje življenjsko zgodbo Hilarija Tofana. Profesor zgodovine in zemljepisa na mariborski realni gimnaziji ter begunec iz Črnovic, območja današnje Ukrajine, je med letoma 1919 in 1929 s soprogo Konstanco živel v Mariboru. Zakonca sta bila leta 1929 ovadena na mariborskem okrožnem sodišču: Hilarij zaradi posilstva služkinje Cecilije Miško, ki je trdila, da je rodila njegovega otroka, Konstanca pa zaradi domačega zdravljenja in posledične smrti 15-letne služkinje Margarete Dobaj. Njuna kazenska spisa, ki ju hrani Pokrajinski arhiv Maribor, ponujata enkratno razgrnitev težavnega vživljanja zakoncev v svet, ki je po prvi svetovni vojni rasel v novih miselnih okvirih. Pripoved tako ponuja tudi kulturnozgodovinski prerez Maribora, od tod tudi podnaslov knjige Kulturnozgodovinski prerez Maribora v dvajsetih letih 20. stoletja.

IZZA PARLAMENTA - DELO, KI OPISUJE VSESTRANSKO DOGAJANJE V JUGOSLOVANSKI SKUPŠČINI

Namen knjige zgodovinarja in znanstvenega sodelavca na Inštitutu za novejšo zgodovino Jureta Gašpariča je ilustracija ravnanj in načina dela v jugoslovanskem parlamentu. Knjiga pelje bralca skozi različne plasti jugoslovanskega parlamenta. Najprej skozi stavbo, nato skozi ustavni in politični okvir, vse do razpravne dvorane, kjer so se poslanci pogosto zmerjali in povzročali škandale. Nekoč so v dvorano celo zvlekli golega pretepenega človeka. V razpravni dvorani so dvakrat odjeknili streli, še večkrat so krogle letele zunaj nje. Političnega nasilja je bilo veliko. Po krvavem delu se knjiga loti enega osrednjih problemov države - korupcije in kupovanja glasov, nato pa predstavi delo in vsakdan tistih, ki so stali v ozadju celotnega parlamentarnega pogona - uradnikov, stenografov, čistilk, skupščinskih policistov. Pomemben del je posvečen poslancem, kdo so bili, od kod so prihajali, koliko so zaslužili in čemu so imeli imuniteto.

TO VSE SPREMENI - KNJIGA KLEINOVE, S KATERO OPOZARJA NA NEVARNOST PODNEBNIH SPREMEMB

Naomi Klein v delu To vse spremeni alarmantno opozarja na nevarnost podnebnih sprememb. Kot piše, bo velika mesta in starodavne kulture pogoltnilo morje, če bomo še naprej dopuščali, da se emisije iz let v leto povečujejo. Zelo verjetno je, da bodo naši otroci prisiljeni bežati pred srditimi ujmami in skrajnimi sušami, dodaja, in trdi, da bi bilo treba v izogib mračni prihodnosti spremenili prav vse. Delo po pisanju Booklist Reviewa prinaša obsežno, zapleteno in prepričljivo analizo disfunkcionalnega simbiotičnega odnosa med prostotržnim kapitalizmom, industrijo fosilnih goriv ter segrevanjem ozračja, ki vzbuja skrb in spodbuja k ukrepanju. Knjiga, ki je bila izdana leta 2014, je dobila odlične ocene kritikov in osvojila prestižno nagrado Pisateljskega sklada Hilary Weston za stvarno literaturo. Knjiga se je še isto leto uvrstila na seznam stotih najpomembnejših knjig revije New York Times. Za slovenski prevod je poskrbela Polona Mertelj.

Naomi Klein (1970) je kanadska raziskovalna novinarka, pisateljica in aktivistka. Piše za Harper's, Rolling Stone, The Nation in The Guardian. Že njena prva knjiga No logo je postala uspešnica. Doktrina šoka, ki je izšla leta 2007, je bila prevedena v 30 jezikov in bila natisnjena v več kot milijon izvodih. Obe knjigi sta bili prevedeni tudi v slovenščino. Kleinova je za svoje novinarsko delo prejela več prestižnih nagrad.

ČAROBNO ČREVESJE - KNJIGA, KI NA HUMOREN NAČIN PREDSTAVI NAJBOLJ PREZRT ORGAN V TELESU

Avtorica priročnika s podnaslovom Vse, kar morate vedeti o najbolj prezrtem organu, je mlada zdravnica Giulia Enders, ki znanstveno, a v razumljivem in duhovitem jeziku pojasni obilico prebavnih pojavov, zapletov in bolezni, od alergij in netoleranc do bruhanja, zaprtosti in neprijetnega zadaha. Pojasni pomen in vlogo antibiotikov, prebiotikov in probiotikov in prinaša nova, prodorna dognanja o povezavi med možgani in črevesjem kot tudi ogromno praktičnih nasvetov, med njimi, na katero stran se uleči, kadar tišči v želodcu, kako in kaj jesti ipd.

Knjiga je postala hitro po izidu svetovna uspešnica, prodali so jo v več kot milijon izvodih, prevedena je v več kot 30 jezikov. V slovenščino jo je prevedel Aleš Učakar.