Slovenija 19.10.2015 0:30

V Slovenski filharmoniji 17. festival sodobne glasbe Slowind

Ljubljana, 19. oktobra - V organizaciji pihalnega kvinteta Slowind se bo v Ljubljani začel istoimenski festival, posvečen glasbi aktualnih skladateljev sodobnega časa. Umetniško vodstvo so tokrat zaupali prodornemu slovenskemu komponistu mlajše generacije Vitu Žuraju, ki je pripravil sedem koncertov, večinoma v Slovenski filharmoniji. Festival bo trajal do 25. oktobra.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Da so umetniško vodstvo festivala prvič zaupali slovenskemu skladatelju, so botrovali Žurajevi uspehi v zadnjih letih, saj je bil deležen vrste izvedb na najrazličnejših svetovnih glasbenih prizoriščih, sodeluje tudi s komponisti in izvajalci najrazličnejših stilnih usmeritev, lani pa je svojo ustvarjalnost okronal z nagrado Prešernovega sklada.

Festival bo, kot so napovedali organizatorji, čestital 90-letniku Pierru Boulezu ter 80-letnikoma Helmutu Lachenmannu in Georgu Katzerju. Ob njihovih delih bo mogoče slišati še glasbo aktualnih skladateljev, kot so Bruno Mantovani, Brice Pauset, Michael Pelzel, Heinz Holliger in Marton Illes ter Larisa Vrhunc, Nina Šenk, Bojana Šaljić Podešva, Uroš Rojko, Matej Bonin in Žuraj.

Skupaj bo na festivalu pet klasičnih komornih in dva koncerta elektronske glasbe. Na enem od slednjih se bodo spomnili letos preminulega skladatelja Mihaela Paša. Izvedeni bosta tudi monumentalni skladbi Vortex temporum Gerarda Griseyja in Tutuguri VI Wolfganga Rihma.

Tudi letos se je Slowind povezal s koncertno sezono Orkestra Slovenske filharmonije, ki bo na abonmajskem koncertu v Cankarjevem domu poustvaril noviteto Šaljić Podešve ter skladbo strane costellazioni skladatelja in dirigenta Beata Furrerja. Pripravili so še predkoncertne pogovore in delavnice.