Slovenija 18.10.2015 5:00

Navidu Kermaniju nagrada za mir na frankfurtskem sejmu

Frankfurt, 18. oktobra - Na Frankfurtskem knjižnem sejmu bodo danes podelili 25.000 evrov vredno nagrado za mir. Nemško združenje založnikov in knjigotržcev jo je letos, ko je Iran odpovedal udeležbo na sejmu, namenilo v Kölnu živečemu pisatelju in orientalistu iranskih korenin Navidu Kermaniju. Izročili mu jo bodo v frankfurtski cerkvi sv. Pavla ob zaključku prireditve.

Nemčija. Frankfurt. Foto: Franja Zagorc/STA

Nemčija.
Frankfurt.
Foto: Franja Zagorc/STA

Nagrajeni Kermani je v petek na sejmu izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega nacionalizma v Evropi. Pomanjkanje solidarnosti in enotnosti v primeru begunske problematike kaže, da je celina v globoki duhovni krizi, je ocenil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Sovražnost do beguncev je označil za generacijski problem. Za mlade ljudi sta raznolikost in multikulturnost v Nemčiji sedaj že nekaj povsem običajnega, v njegovih šolskih letih pa so bili tujci strogo ločeni od Nemcev, je spomnil 47-letni pisatelj.

Po pisanju dpa se Kermani, čigar starši so se leta 1959 iz Irana preselili v Nemčijo, lažje kot katerokoli nemški intelektualec sprehaja med Zahodom in Vzhodom. Je znanstvenik, pisatelj in poet, kot novinar pa poroča o usodi beguncev.

Študiral je islamske študije, filozofijo in dramaturgijo ter doktoriral z disertacijo Bog je lep: estetsko doživetje Korana. Podpisal je več romanov ter knjig in esejev o islamu, Bližnjem vzhodu in odnosih med kristjani in muslimani. V njegovem opusu so tudi otroška knjiga in knjiga, v kateri je izrazil občudovanje nad rock zvezdnikom Neilom Youngom.

Za svoje akademsko in literarno delo je bil večkrat nagrajen, med drugim z nagrado Hannah Arendt in Kleistovo nagrado, piše na njegovi spletni strani. Za več kot 1200 strani obsegajoči roman Dein Name (Tvoje ime, 2011), mešanico dnevnika, pripovedi in družbene analize, je dobil nemško literarno nagrado Josepha Breitbacha.

Največji knjižni sejem na svetu je v tem tednu predstavil več kot 7000 založnikov iz približno 100 držav. Letošnji 67. sejem po vrsti je v ospredje ponovno postavil avtorje in njihova dela, saj sta digitalizacija in e-knjiga že postali realnost. Zasenčil pa ga je bojkot Irana. Ta je zaradi nastopa v Indiji rojenega britanskega pisatelja Salmana Rushdieja odpovedal udeležbo s pojasnilom, da je Rushdie v islamskem svetu osovražen, saj piše "knjige, ki so žaljive do islama".