Svet 19.10.2015 10:35

V nemškem muzeju po poti stripov Divjega zahoda

Hannover, 19. oktobra - V nemškem muzeju za karikaturo in risbo Wilhelm Busch se lahko ljubitelji risanih podob sprehodijo skozi skoraj stoletno zgodovino stripov na temo Divjega zahoda. Na razstavi, naslovljeni Gremo na zahod! Pogled na zahodni strip, so na ogled originalne risbe, stripovski zvezki, izseki iz filmov in etnološki predmeti z Divjega zahoda.

Tema Divjega zahoda je v stripovski umetnosti 20. stoletja dobila močno podporo. Prebivalci ameriškega zahoda - kavboji in Indijanci - so v stripih prikazani kot robateži, željni krvi. Zahodni stripi so na tej temi zgradili poseben žanr, ki je od leta 1920 doživel nepričakovani razmah.

V Evropi se je trend začel desetletje kasneje, najbolj znan avtor stripov o Divjemu zahodu pa je bil belgijski stripar in pisatelj Herge, znan po liku Tintina.

Belgijec je tudi Maurice de Bevere, ki je ustvaril lik Srečnega Luke, danes najbolj znanega risanega kavboja na svetu, ki je skoraj 70 let skozi puščavo jezdil hitreje od lastne sence, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava je na ogled do 21. februarja.