Svet 19.10.2015 12:36

Omerzujev Družinski film v tekmovalnem programu festivala v Tokiu

Tokio, 19. oktobra - Drugi celovečerec mladega režiserja Olma Omerzuja Družinski film je uvrščen v tekmovalni program filmskega festivala v Tokiu. V programu bodo prikazali 16 filmov, od tega zgolj osem evropskih. Selektorji so producentu sporočili, da gre za čudovit film - v njegovo lepoto so se "preprosto zaljubili". Festival bo potekal od 22. do 31. oktobra.

Omerzu je opozoril nase s prvencem Mlada noč in zanj požel številne pohvale in nagrade. Med drugim se je leta 2012 uvrstil na forum filmskega festivala v Berlinu, češki filmski kritiki pa so ga na začetku leta 2013 razglasili za odkritje leta. Pri češko-slovenski koprodukciji so moči združili češki producent Endorfin in slovenska Arsmedia, film pa je podprl tudi Slovenski filmski center.

Ti so sodelovali tudi pri Omerzujevemu drugemu celovečercu Družinski film, ob pomoči producentov iz Nemčije, Francije in Slovaške. Družinski film je zgodba o možu in ženi, ki jadrata po oceanu, otroka pa sta pustila doma. Na morju odkrivata meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in z njo tudi družina. Pes, ki je ostal na zapuščenem otoku, je njihovo edino upanje.

Omerzujeva evropska koprodukcija je septembra dočakala svetovno premiero v tekmovalnem programu novi režiserji na festivalu v San Sebastianu. Film je bil prikazan tudi v tekmovalnem programu filmskega festivala v Luxemburgu, ki poteka do 25. oktobra.

V San Sebastianu so Družinski film opazili filmski kritiki strokovnih revij Variety, ScreenDaily in Hollywood Reporter. Guy Lodge je za Variety zapisal: "Zabava za vse družinske člane dobi v Družinskem filmu, zgodbi o starševski malomarnosti in mladostniški neodgovornosti, jedek priokus. Gre za film, ki naj si ga starejša in mlajša generacija ogledata raje vsaka v svoji sobi." Dodal je, da na podlagi Družinskega filma, označenega za črno komedijo, najverjetneje ne bo nastala Disneyjeva različica.

Na drugačno dojemanje starševskega odnosa je opozoril tudi Lee Marshall, recenzent za ScreenDaily: "Družinski film je odlično odmerjen, vendar zato tudi napet in oster v razpletu."

Da film svoj tempo zastavi in ohrani do konca, se strinja Neil Young, ki je za Hollywood Reporter zapisal: "Omerzu in njegov soscenarist Nebojša Pop-Tasić dobro vesta, kaj želita, in v ganljivem vrhuncu povežeta zadeve na zelo zadovoljiv in pohvalno nesentimentalen način."

Omerzujev film si bo mogoče ogledati na letošnjem 26. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe), ki se začne 11. novembra.