Svet 20.10.2015 6:00

Lynch bo s pomočjo novinarke izdal knjigo o svojem liku in delu

Los Angeles, 20. oktobra - Ameriški režiser David Lynch se je povezal z novinarko Kristine McKenna, da bi v knjižni obliki odgovoril na vsa ozadja, ki spremljajo njegovo življenje in delo. Izšla bo predvidoma leta 2017. To ne bo prva režiserjeva knjiga; leta 2007 je objavil delo Catching the Big Fish o "meditaciji, zavesti in ustvarjalnosti", ki so ga prevedli v 26 jezikov.

"Obstaja veliko 'sranja' o meni v knjigah in na spletu," je dejal Lynch v izjavi za irsko založbo Canongate, ki je pridobila pravice za izdajo Lynchevega življenja in dela v Veliki Britaniji.

"Vse prave informacije želim zbrati na enem mestu, če koga kaj zanima, bo to lahko našel tukaj. In tega ne bi naredil z nikomer drugim kot s Kristine; poznava se že dolgo in ona ve, kako se stvari streže," je povedal po poročanju britanskega časnika The Guardian.

Lyncheva soavtorica je spomnila, kako je z režiserjem opravila intervju po tem, ko jo je osupnil s celovečernim filmskim prvencem Eraserhead v poznih 70. letih, in se poklonila "neizčrpni domišljiji", zaradi katere so njegova dela "izjemno zapletena in lepa".

V nasprotju z morebitnimi pričakovanji oboževalcev njegovih del - omenjenega filma, serije Twin Peaks in filma Mulholland Drive - pa knjiga ne bo avtobiografija. Temeljila bo na intervjujih z 90 režiserjevimi prijatelji, družinskimi člani in sodelavci, McKennova pa bo iz njih stkala zgodbo o njegovi karieri ter Lyncheve spomine na ta srečanja.

Dvojna struktura bo osvetlila, kot je zapisala založba, "življenjsko dobo izjemne ustvarjalnosti".

Lynch, rojen leta 1946, je študiral likovno umetnost, preden se je v zgodnjih 70. letih zapisal filmu. Eraserhead mu je prinesel kultni sloves, komercialni in kritiški uspeh pa je nadaljeval s filmom Človek slon, ki je bil nominiran za osem oskarjev.

Njegova priredba znanstvenofantastičnega romana Peščeni planet pisatelja Franka Herberta je bila polomija, ponovni uspeh pa je režiser zabeležil s filmom Modri žamet, mešanico psihološke groze in filma noir, ter TV serijo Twin Peaks. Trenutno Lynch snema tretjo sezono serije, ki bo predvidoma na ogled leta 2017.