Slovenija 20.10.2015 5:00

Mesec oblikovanja letos na temo Sinergije

Ljubljana, 20. oktobra - V Mestu oblikovanja v prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige na Dunajski cesti se bo s podelitvijo nagrad drevi začel Mesec oblikovanja, ki bo letos kot osrednjo temo izpostavil Sinergije. Poleg mednarodne razstave Znamke in znamenja bo med drugim ponudil okrogli mizi, kratka predavanja Oder 180 stopinj ter dogodek Off in sploh.

Na razstavi Znamke in znamenja bo predstavljen izbor izvirnih, dobro oblikovanih izdelkov s področja produktnega in modnega oblikovanja. Predstavilo se bo 190 razstavljavcev z vsega sveta. Najboljše razstavljene izdelke v obeh kategorijah bodo tudi nagradili. Poleg tega bodo ob odprtju Meseca oblikovanja podelili nagrade za oblikovalske presežke v Sloveniji.

Prva okrogla miza na temo Z oblikovanjem do višje dodane vrednosti v pohištveni industriji bo v četrtek, 22. oktobra. Kot so zapisali organizatorji, je učinkovitejše in sistematično vključevanje oblikovanja v proces razvoja novih izdelkov ena izmed ključnih priložnosti tudi za razvoj konkurenčnosti pohištvene industrije. Vendar pa vključevanje oblikovanja v vse faze razvoja novega izdelka zahteva razumevanje med proizvajalci na eni in oblikovalci na drugi strani. Kako vzpostaviti sodelovanje, ki omogoča dolgoročen uspeh, bodo na primerih dobre prakse pokazali sodelujoči na okrogli mizi.

Druga okrogla miza bo 6. novembra potekala na temo Pomen pravilnega sedenja pri razvoju gibalno oviranih otrok.

Na predavanjih, ki bodo 21., 22. in 23. oktobra pod naslovom Oder 180 stopinj, bodo izbrani ustvarjalci in podjetja ob primerih lastne prakse prikazali, kako oblikovanje vključujejo v razvoj novih izdelkov in kako ga multidisciplinarno povezujejo z drugimi disciplinami.

Za 19. november organizatorji napovedujejo celodnevni predstavitveno-prodajni dogodek Off in sploh, na katerem bodo obiskovalci lahko kupili avtorske izdelke modnega in produktnega oblikovanja po znižanih cenah.

Ob zaključku Meseca oblikovanja 20. novembra bodo v Mestu oblikovanja odprli še Design center Slovenije. Ta bo namenjen povezovanju in podpori kreativnega potenciala Slovenije z namenom večje gospodarske učinkovitosti in konkurenčnosti družbe kot celote.