Slovenija 20.10.2015 13:25

Pri Mladinski Jure Vuga, Jure Jakob in Alen Steržaj

Ljubljana, 20. oktobra - Pri Mladinski knjigi so predstavili dve novosti iz zbirke Nova slovenska knjiga - prozno delo Jureta Jakoba Hiše in drugi prosti spisi ter pesniško zbirko Jureta Vuge Modri plamen in prvenec glasbenega novinarja in člana Big Foot Mame Alena Steržaja Pa ste vi normalni?!. Dela avtorjev, ki so si generacijsko blizu, prinašajo povsem različne poetike.

Knjiga Hiše in drugi prosti spisi prinaša esejistične prozne skice, ki jih je Jakob začel pisati na pobudo Andreja Hočevarja iz založbe Literatura. Knjiga je prozni prvenec Jakoba, ki se sicer podpisuje pod štiri pesniške zbirke in monografijo o prozi Lojzeta Kovačiča. Delo po avtorjevih besedah vsebuje "nekaj napol esejev in napol spominskih zgodb", ki so vezane predvsem na njegovo otroštvo na podeželju. V knjigi avtor navede nekaj primerjav med naravo in poezijo, med njimi tudi z vrtnarjenjem. V obeh primerih mora biti posameznik pozoren, skromen, angažiran in deloven, je povedal na predstavitvi knjige.

Modri plamen je druga pesniška zbirka Jureta Vuge, ki sledi prvencu iz leta 2009 Pod kamni plešem. V tokratni zbirki so zbrane tematsko zelo različne pesmi, saj je šel avtor, kot je povedal, v zadnjem obdobju skozi več osebnih transformacij. Zbirko tako uvede dramatična pesem z apokaliptičnim vzdušjem. Pesem je namreč Vuga spisal v obdobju dolgotrajne nespečnosti. Sledijo družbeno angažirane in ljubezenske pesmi, zbirko pa sklenejo meditativne stvaritve. Kot zanimivost je Vuga omenil, da se nekatere pesmi nanašajo tudi na presnojedstvo, ki mu je bil zvest šest let.

Pa ste vi normalni?! je zbirka duhovitih kratkih zgodb iz resničnega vsakdanjika po Steržajevih besedah zelo zanimivega človeka, s katerim se je skupaj z drugimi člani skupini Big Foot Mame srečeval 20 let. Steržaj je želel pripovedovanje izvenserijskega slehernika, ki se ga je prijel vzdevek Palček, zajeti v knjigo na čim bolj avtentičen način. Na bolj smešnih delih je želel vstaviti smeška, ki pa po besedah urednice Nele Malečkar ne bi bil prav posebej smiseln, saj lahko bralec sam presodi njihovo duhovitost.

Knjiga je večžanrska, po Steržajevem mnenju se spogleduje z biografijo, intervjujem in romanom, po besedah urednice pa gre za hibrid kratkih zgodb in reportaže. V delu so zajete bolj splošne teme, preveč osebnim zgodbam se je Steržaj izognil, saj je želel ohraniti anonimnost lika.