Slovenija 21.10.2015 9:10

Koreograf Philipp Sair v Ljubljani z delom na presečišču plesa in vizualne umetnosti

Ljubljana, 21. oktobra - V Španskih borcih bo nocoj in v četrtek gostovala predstava Zatemnitev alžirsko-švicarskega koreografa Philippa Saira. Umetniško delo na presečišču plesa in vizualne umetnosti 40 gledalcev postavi okrog štirih stranic črne škatle. Kocka predstavlja levji brlog, v katerem nastopajo trije plesalci, ki v živo oblikujejo umetniško delo.

Saire po nekaj produkcijah bolj gledališke narave v Zatemnitvi ponovno spaja svoje zanimanje za združevanje plesa in likovne umetnosti. V ospredju so tla, posuta s tisoči črnih fragmentov, v katerih gibi plesalcev puščajo sledi in tako sestavljajo koreografsko delo, ki je obenem tudi likovna umetnost.

"Zatemnitev je nenavadno delo v moji koreografski karieri; gre za regresijo, vrnitev h koreninam ali celo elegijo sencam, od katerih nas sodobna prevelika izpostavljenost oddaljuje," je o predstavi dejal Saire. Dodal je, da predstava priča o njegovi naklonjenosti do risanja, rabe oglja, grafita in pastelov, nians sive in črne: Je gojišče spominov in podrobnosti teles."

Koreograf v Zatemnitvi prav tako eksperimentira z novim pristopom do razumevanja prostora in razkrivanja teles plesalcev. Gledišče je usmerjeno navpično, tako da gledalec izkuša nov način pogleda in razmerja do odra, so zapisali v Španskih borcih.

Philippe Saire se je rodil v Alžiriji. Po selitvi v Lozano se je začel izobraževati na področju sodobnega plesa. Leta 1986 je osnoval svojo skupino, ki je začela ustvarjati lasten repertoar in je dejavno pripomogla k razvoju sodobnega plesa v Švici. Doslej je skupina ustvarila 26 predstav.

Saire od leta 2001 v sklopu projekta Kartografije uresničuje svojo vizijo postavljanja plesa izven ustaljenih vzorcev. Leta 1998 je prejel veliko nagrado fundacije Vaud za umetniško ustvarjanje, leta 2004 pa švicarsko nagrado za ples in koreografijo, ki jo podeljuje ProTanz.

Predstavo Zatemnitev, za katero je prispeval tudi scenografijo in oblikoval svetlobo, je postavil v sodelovanju s plesalci Philippeom Chossonom, Maelle Desclaux in Jonathanom Schatzem. Na turneji nastopajo plesalci Desclauxova, Mickael Henrotay Delaunay in Benjamin Kahn.

Predstava v goste Španskih borcev prihaja v sklopu mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP. Nocoj bosta v Mostah na sporedu dve ponovitvi, v četrtek pa še dve.