Slovenija 21.10.2015 10:00

Simfonični orkester iz Lahtija bo odprl letošnji zlati abonma

Ljubljana, 21. oktobra - Zlati abonma Cankarjevega doma bo nocoj ob 20. uri v Gallusovi dvorani odprl Simfonični orkester iz Lahtija. Orkester s svojim poustvarjalnim delom opozarja na bogastvo finske glasbe, enako bo v Ljubljani, kjer bo izvedel skladbi Jeana Sibeliusa, na program pa je uvrstil še Maxa Brucha. Dirigiral bo Okko Kamu, solistka bo violinistka Elina Vähälä.

Simfonični orkester iz Lahtija imenujejo "čudež iz malega mesta". Že ob ustanovitvi leta 1988 si je zastavil ambiciozne cilje in jih tudi kmalu uresničil pod vodstvom domačih dirigentov, kot sta bila Osmo Vänskä in Jukka-Pekka Saraste. Med prvimi tremi so bili zgraditev nove koncertne dvorane, mednarodna uveljavitev in posebni pionirski projekti.

Od leta 2000 orkester domuje v novi Sibeliusovi koncertni dvorani. S skrbno izbranim programom opozarja na bogastvo finske glasbe, mednarodno uveljavitev pa dosega s številnimi nagrajenimi posnetki in gostovanji.

Poleg Sibeliusove glasbe se orkester pretežno posveča delom skladatelja Kalevija Aha, ki je od leta 1992 njegov rezidenčni skladatelj. Za simfonike iz Lahtija je med drugim napisal pet simfonij, ta pa je večino Ahojeve obsežne orkestrske literature tudi posnel.

Nad predstavljanjem glasbe domačih skladateljev skrbno bedi glavni dirigent in umetniški vodja Sibeliusovega festivala Okko Kamu. Finski dirigent je najprej zaslovel kot čudežni violinist, kmalu pa kot dirigent samouk osvojil prestižno Karajanovo nagrado. Posnel je več kot sto plošč z deli skandinavskih in sodobnih skladateljev.

Kot glavni dirigent skupaj z orkestrom odkriva tudi mlade nadarjene finske glasbenike. Ena od njih je violinistka Elina Vähälä, ki je prvič koncertirala z orkestrom pri 12 letih. Kritiki njeno igro poetično opisujejo kot "zvok, ki poje, žari in briljira", so ob koncertu zapisali v Cankarjevem domu.

Ob 150. obletnici Sibeliusovega rojstva bo orkester poustvaril njegovo simfonično pesnitev Saga ter prelomno tretjo simfonijo iz njegovega opusa. Skupaj s solistko pa je na sporedu še Koncert za violino in orkester št. 1 v g-molu Maxa Brucha.

Zlati abonma vsako leto predstavlja vrhunske orkestre iz tujine, v tokratni sezoni bo več poudarka namenjenega glasbi z evropskega severa.