Svet 22.10.2015 6:00

V Beogradu snujejo muzej rocka

Beograd, 22. oktobra - V Beogradu bodo danes odprli razstavo, na kateri bo Inštitut za sodobno glasbo predstavil zamisel o ureditvi muzeja rock glasbe. Na njem želijo prikazati ustvarjalnost glasbenikov iz vse Srbije. Muzej bi bil svojevrstni kulturni center z izrazito izobraževalno funkcijo, so po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pojasnili njegovi snovalci.

Ljubljana. Glasbila, inštrumenti, kitare. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, inštrumenti, kitare.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Inštitut za sodobno glasbo so marca lani ustanovili Jovan Jovanović, Srđan Stojanović, Branimir Lokner, Goran Lončar in Miroslav Cvetković ter začeli pobudo za muzej rocka.

Po besedah kitarista skupine Bajaga i Instruktori Cvetkovića bi muzej poleg organiziranja stalnih in občasnih razstav deloval tudi kot točka, na kateri bi s pomočjo predavanj, seminarjev in delavnic vznikali novi avtorji in se predstavljali mladi talenti, obenem pa bi bili v "hramu slavnih" zastopani pionirji rock kulture.

"Naše znanje in izkušnje želimo dati na razpolago drugim. Rock kultura traja že dolgo, vendar se z njo nihče ne ukvarja resno in nastaja vtis, da počasi izumira, kar pa ne drži," je poudaril Cvetković.

Kot glavna motiva za muzej je navedel zgodovino domače popularne glasbe, ki je po njegovem mnenju dovolj bogata ter ne zaostaja za svetovnimi metropolami niti po kakovosti niti po količini, ter potrebo po ohranitvi spomina na vrednost te glasbe in kulture.

"Ni prav, da rock kulturo prepustimo pozabi - zaradi sebe in še posebej zaradi tisti, ki prihajajo. Prepričani smo, da ima veliko somišljenikov, ki so vrsto let zbirali in ohranjali fotografije, stare instrumente, nosilce zvoka in vse ostalo, kar jih spominja na neke svetle in ustvarjalne čase. Bilo bi koristno, da se vse to zbere na enem mestu, kjer bo dostopno vsem," je povedal Cvetković.

Pozval je vse zainteresirane, da na razstavo prinesejo predmete, ki jih imajo in so vezani na rock kulturo tega prostora. Zbrani predmeti bodo za začetek prikazani v virtualnem muzeju.

Cvetković je še pojasnil, da se dogovarjajo o stavbi, v kateri bi čez pol leta lahko muzej tudi odprli. Rock kritik Petar Janjatović pa je poudaril, da je zamisel o odprtju muzeja več kot aktualna, glede na to, da je Beograd v zadnjih letih postal zelo zanimiv za mlade z vsega sveta.