Slovenija 22.10.2015 14:21

Dela Henryja Moora v novem projektu ponovno na ogled v Slovenj Gradcu

Slovenj Gradec, 22. oktobra - Koroška galerija likovnih umetnosti bo v petek odprla razstavo z naslovom Muzej v gibanju. Razstava je del mednarodnega projekta, ki se osredotoča na vlogo umetnostnega muzeja v sodobni družbi, in je razdeljena na več segmentov. Med drugim bodo po več letih v Slovenj Gradcu vnovič na ogled dela britanskega umetnika Henryja Moora.

Razstava Muzej v gibanju je del dvoletnega mednarodnega projekta Performing the Museum, ki ga Koroška galerija likovnih umetnosti izvaja v sodelovanju s partnerskimi muzeji iz Hrvaške, Srbije in Španije. Projekt se osredotoča na vlogo in potenciale umetnostnega muzeja v sodobni družbi, sama razstava pa je razdeljena na več segmentov oz. razstavnih projektov, znotraj katerih avtorji in avtorice preizprašujejo preteklost, sedanjost in prihodnost institucije, je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu dejala direktorica galerije Andreja Hribernik.

Preteklost koroške galerije in njeno usmeritev v prihodnost so med drugim močno zaznamovale mednarodne razstave v letih 1966, 1975, 1979 in 1985, ki so bile posvečene miru in so izhajale iz ideje, da lahko umetnost spremeni svet. Ob razstavah so s svojimi deli sodelovali priznani domači in tuji umetniki, med drugim leta 1966 in 1979 tudi eden svetovno najbolj znanih modernističnih kiparjev Henry Moore, ki je bil takrat imenovan tudi za častnega občana Slovenj Gradca.

Medtem ko je kakšno od del mnogih drugih znanih sodelujočih umetnikov ostalo v Slovenj Gradcu, to ne velja za britanskega kiparja, čigar dela pa so za tokratno razstavo dobili na izposojo iz Centra za kulturo Vela Luka in ustanove British Council iz Londona. Šest del Henryja Moorea bo tako razstavljenih v okviru enega od šestih razstavnih projektov, ki se osredotoča na zbirko galerije, nastale kot rezultat mednarodnih razstav.

Poleg tega bo v okviru razstave, ki jo bodo v Slovenj Gradcu odprli v petek ob 19. uri, na ogled še pet drugih različnih projektov, ki so rezultat enoletnega dela več sodelujočih umetnikov.

Razstavo bo odprla ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Že uro pred odprtjem bo potekalo javno vodstvo po razstavi, še prej pa bo med 11. uro in 16.30 v galeriji potekal mednarodni seminar Mediacije umetnosti. Cilj seminarja je spoznati raznolike možnosti, kako posredovati dela sodobne umetnosti obiskovalcem, je na novinarski konferenci povedala kustosinja galerije Katarina Hergold Germ.

Koordinator mednarodnega projekta Performing the Museum je Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, poleg Koroške galerije likovnih umetnosti pa v njem sodelujeta še Muzej savremene umetnosti Vojvodine iz Novega Sada in Fundacio Antoni Tapies iz Barcelone. Celoten projekt je vreden 400.000 evrov, od tega je v polovični višini sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru programa Ustvarjalna Evropa.