Slovenija 22.10.2015 14:31

Nagrada Kristine Brenkove Maji Kastelic za slikanico Deček in hiša

Ljubljana, 22. oktobra - Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico je prejela Maja Kastelic za avtorsko slikanico Deček in hiša. Delo na prvi pogled deluje kot slikanica brez besedila, kar ni res, saj je intraikonično besedilo tako pomembno, da kliče k redefiniciji tihe knjige, piše v obrazložitvi. Priznanje nove poti je prejela slikanica Domače naloge.

Slikanica Kasteličeve je predvsem poklon mladinski književnosti ter umetnikom, ki se z njo ukvarjajo bodisi na besedilni ravni - Andersenova ulica, Ulica bratov Grimm, papirnata letala Daneta Zajca - ali ilustrativni ravni. Slednja se kaže v naslovni ilustraciji, kjer je deček naslikan v okviru, kot Mančkov Pedenjped, v dečkovi črtasti majici, ki spominja na Jurija Murija Melite Vovk in Damijana Stepančiča ter v poustvarjenih motivih slovenskih in tujih ilustratorjev. Avtorica se vizualno naveže na znane ustvarjalce, besedila, ilustracije, "zato lahko govorimo o večplastnosti skozi medbesedilnost, ki se sklicuje predvsem na likovno umetnost", piše v obrazložitvi nagrade.

Poleg slikanice Deček in hiša so bile za nagrado nominirane še slikanica Andrej Nespanec, v kateri sta moči združila Barbara Simoniti in Peter Škerl, pesniška slikanica Kraca Lile Prap, slikanica ukrajinske ljudske pravljice Rokavička z ilustracijami Hane Stupica in Zbirka Domače naloge, ki je plod sodelovanja Petra Svetine in Damijana Stepančiča. Slednja je prejela priznanje nove poti. Priznanje za inovativnost podeljujejo od lani.

Predsednica žirije Dragica Haramija je na prireditvi v Trubarjevi hiši povedala, da je skupaj z drugima članicama Alenko Sottler in Kristino Picco nominirane slikanice izbrala izmed 30 slikanic, ki so izšle med 31. julijem 2014 in 31. septembrom letos. Poleg nominiranih je izpostavila še slikanici O kljunčku, ki je premagal strah in rešil prijatelje ter Slon se vrne domov, ki sta izšli pri Centru za korekcijo sluha in govora. Po njenih besedah te slikanice nagovarjajo posebno populacijo otrok, a so kljub temu zelo kakovostne.

Kot je spomnil direktor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije Zdravko Kafol, nagrado za izvirno slikanico, ki se od leta 2013 imenuje nagrada Kristine Brenkove, vsako leto podeljujejo na rojstni dan Brenkove (1911- 2009). To že 12. nagrada za najboljšo izvirno slikanico, ki jo podeljuje omenjena zbornica.

Lani je nagrado prejela avtorska slikanica Huiqin Wang Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu.