Slovenija 24.10.2015 5:00

S podelitvijo nagrade Koniju Steinbacherju obeležitev mednarodnega dne animiranega filma

Ljubljana, 24. oktobra - Društvo slovenskega animiranega filma bo danes s celodnevnim dogajanjem v Slovenski kinoteki, ki ga bodo ob 10. uri uvedle projekcije za otroke, obeležilo mednarodni dan animiranega filma. Vrhunec dneva bo podelitev stanovske nagrade za življenjsko delo na področju animiranega filma Koniju Steinbacherju. Zatem bodo prikazali štiri njegove filme.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodni dan animiranega filma v 50 državah obeležujejo 28. oktobra, na obletnico prve javne projekcije animiranega filma Theatre Optique Emila Reynauda v Parizu leta 1892. V Sloveniji bo dan zaznamovan že danes s pestrim programom, ki ga bo v kinoteki uvedel otroški program ter delavnice animiranega filma, namenjene otrokom od 7. do 12. leta starosti. Popoldne bo na sporedu drugi sklop animacij za najmlajše.

Podelitev stanovske nagrade za delo na področju animiranega filma bo vrhunec današnje obeležitve mednarodnega dne animiranega filma v Sloveniji. Žirija je v utemeljitvi spomnila, da je Steinbacher profesionalno ustvarjanje posvetil animiranemu filmu kot režiser, producent, scenarist, animator in risar. V vlogi mentorja, pedagoga filmskih delavnic in krožkov je desetletja delal z otroci in mladimi. Široko filmsko razgledanost je delil tudi kot umetniški vodja in filmski selektor, član festivalskih žirij, soustanovitelj in organizator festivala slovenske animacije Izolanima ter kot pisec filmskih listov in recenzij.

Žirija je sklenila, da je "njegov doprinos k razvoju filmske kulture in občinstev obsežen in večplasten. Prav tako se je kot avtor zapisal v zgodovino slovenskega animiranega filma." Nocoj bodo prikazali tudi njegove animirane filme Močvirje (1976), Epidemija (1982), Kamen (1984) ter Gremo v raj (2011). Kot prvi je lani nagrado za življenjsko delo na področju animiranega filma prejel Črt Škodlar.

Dan bodo v kinoteki sklenili s projekcijo prvega slovenskega celovečernega animiranega filma Socializacija bika?, ki ga podpisujeta Milan Erič in Zvonko Čoh. V njem profesor Rozina v svojem laboratoriju na Zemlji skuša pospešiti evolucijo. Medtem prestolonaslednika na drugem koncu galaksije doleti neljuba usoda: zaradi kajenja, ki je na njegovem planetu prepovedan, se mu zgodi antievolucija do stopnje bika. Za kazen je poslan na Zemljo, kjer naj bi bila najslabša trava v galaksiji. Znajde pa se ravno v laboratoriju profesorja Rozine.