Na hitro prelistano 24.10.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. oktobra - Pri Založbi Modrijan so izdali biografijo o Edith Piaf z naslovom Francoski mit, ki jo podpisuje Robert Belleret, pri založbi Miš pa roman Mary Ann Evans s psevdonimom George Elliot Middlemarch ter kratke zgodbe Cvetke Sokolov z ilustracijami Ane Zavadlav Kot noč in dan. Mladinska knjiga je izdala knjigo Kaje Milanič za izdelavo drobnih daril.

Ljubljana. Knjiga Cvetke Sokolove z naslovom Kot noč in dan. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Cvetke Sokolove z naslovom Kot noč in dan.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kaje Milanič z naslovom Narejeno z ljubeznijo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kaje Milanič z naslovom Narejeno z ljubeznijo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Roberta Bellereta z naslovom Piaf. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Roberta Bellereta z naslovom Piaf.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Georga Eliota z naslovom Middlemarch. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Georga Eliota z naslovom Middlemarch.
Foto: STA

FRANCOSKI MIT - NAJBOLJ DOKUMENTIRANA BIOGRAFIJA O EDITH PIAF

O znameniti umetnici Edith Piaf (1915-1963), ki je umrla pri komaj 47 letih, je bilo objavljenih veliko knjig, pri čemer za najbolj zajetno, najbolj natančno in najbolj dokumentirano velja biografija, ki jo je leta 2013 objavil Robert Belleret. Življenje in kariero najslavnejše, najbolj oboževane in najbolj mitizirane osebnosti francoske glasbene scene je raziskal in analiziral do potankosti. Porušil je kar nekaj ukoreninjenih mitov, ki jih je širila sama in so jih vedno znova povzemali tudi mediji. V zameno zanje ponuja resnično zgodbo njenega fantastičnega, turbulentnega in kaotičnega življenja ter njeno večplastno podobo: bila je skrajno tankočutna in obenem egocentrična, zahtevna in trmasta, ambiciozna, gospodovalna in hkrati negotova, velikodušna in pogosto krivična, strastna in zapeljiva, pa tudi prestrašena in ljubosumna. V knjigi bralec spremlja pariškega vrabčka od rojstva, in sicer ne na ulici, kot govori več zgodb, skozi otroštvo, ki prav tako ni bilo zaznamovano s slepoto, in skozi obdobje uspehov, ekscesov ter burnih ljubezenskih zgodb do mučnih zadnjih let in smrti. Za prevod biografije je poskrbela Maja Kraigher.

Robert Belleret (1946) je francoski pisatelj, biograf in novinar. Je popotnik ter velik ljubitelj glasbe in gledališča. Pred pričujočo biografijo je podpisal še dve knjigi s področja šansona, napisal pa je še dve avtobiografski deli - Les Bruyeres de Becon in Faits divers.

MIDDLEMARCH - KLASIČNO DELO IZ BRITANSKE LITERARNE ZAKLADNICE

Roman velja za eno najpomembnejših literarnih del, nastalih v Angliji. V delu se prepleta več zgodb z velikim številom junakov, in ne glede na to, da se pripovedovalec do junakov distancira, sledi številnim podtemam, kot so položaj žensk v družbi, idealizem in sebičnost, religija in hipokrizija, politične reforme in izobraževalni sistem. Roman je postavljen v izmišljeno mesto Middlemarch med letoma 1830 in 1832. V mestece pisateljica naseli Dorotheo Brooke, mlado idealistko, ki jo iskanje intelektualne zadovoljitve pripelje v zakon s pedantnim znanstvenikom Casaubonom. Med protagonisti sta med drugim še očarljiv, a netakten dr. Lydgat, kateremu zaradi poroke z lepo Rosamund in eksperimentiranja pri zdravljenju ljudi grozi, da se mu bo kariera sesula v nič, ter hinavsko verni Bulstrod, ki skriva škandalozno kriminalno preteklost. Delo je prevedla Meta Osredkar.

Mary Ann Evans (1819-1880) s psevdonimom George Eliot je eno vodilnih angleških pisateljskih peres viktorijanske dobe. Znana je po realizmu in pronicljivih psiholoških portretih. Opisovala je družbene razmere viktorijanske Anglije, poleg Middlemarcha sta najbolj priznana njena romana Adam Bede in Mlin na reki Floss.

KOT NOČ IN DAN - KNJIGA Z ZGODBAMI, KI BODO KRATKOČASILE OTROKE

Knjiga Kot noč in dan prinaša 20 kratkih zgodb, namenjenih otrokom prvega bralnega obdobja. Polovico zgodb pripoveduje Dominik, polovico pa Barbara. Že sam naslov pove, da sta si glavna junaka različna kot noč in dan, kljub temu pa sta najboljša prijatelja. Skozi dva popolnoma nasprotna zorna kota dobimo vpogled v deset različnih tem, ki jih pripovedujeta devetletnika. Bralca bo presenetilo tudi poigravanje z ilustracijami Ane Zavadlav, ki prisrčno povezuje obe seriji zgodbic v koherentno celoto.

Cvetka Sokolov (1963) piše predvsem za otroke. Opisuje drobne otroške radosti pa tudi stiske, ki jih otrok premaga ob podpori odraslih. Z ilustratorjem Petrom Škerlom je bila za slikanico Rdeča hiša leta 2005 nominirana za nagrado izvirna slovenska slikanica, tri leta pozneje pa še za slikanico Ah, ti zdravniki!. Leta 2008 sta bili njeni slikanici Ah, ti zdravniki! in Ponoči nikoli ne veš prevedeni v danščino, zadnja je bila istega leta prevedena tudi v katalonščino in španščino.

Ilustratorka Ana Zavadlav (1974) je diplomirala iz slikarstva na ljubljanski univerzi in študij nadaljevala v Pensilvaniji in v Parizu. Od leta 2003 se ukvarja predvsem z ilustracijo, njena dela opremljajo 70 monografskih publikacij. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado, plaketo in priznanje Hinka Smrekarja.

NAREJENO Z LJUBEZNIJO - KNJIGA Z NASVETI ZA IZDELAVO DROBNIH DARILC

Mlada slovenska oblikovalka Kaja Milanič je svoje znanje, zamisli in ustvarjalnost prelila v knjigo daril, ki jih lahko z malo truda in veliko veselja izdela vsak sam. To so različni predmeti za različne priložnosti, kot so rojstni dan, poroka, rojstvo, vselitev, diploma, različne obletnice, valentinovo, božič. V vsakem poglavju so predstavljeni trije izdelki in njihovo nastajanje.