Svet 25.10.2015 5:00

V Rimu restavrirali znamenito Palačo civilizacije

Rim, 25. oktobra - Palača civilizacije, najznamenitejša stavba v rimskem predelu EUR, ki ga je dal zgraditi fašistični diktator Benito Mussolini, je po prenovi zasijala v novi luči. Prenovo je financirala italijanska modna hiša Fendi, ki je v palači, v katero je preselila svoj sedež, uredila tudi razstavišče.

Italija, Rim. Italijanska prestolnica Rim. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Italijanska prestolnica Rim.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot prvo so v razstavišču na ogled postavili razstavo z naslovom Novi Rim - EUR in Palača civilizacije. Ta pripoveduje o zgodovini hiše, ki je simbol fašistične arhitekture v Italiji, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Postavitev združuje risbe in skice vidnih arhitektov 20. stoletja, ki ilustrirajo razvoj tega rimskega predela. Dopolnjujejo jo fotografije pomembnih fotografov tistega časa in izseki iz filmov Bernarda Bertoluccija, Vittoria De Sice in Federica Fellinija. Razstava bo na ogled do 7. marca.

Palačo civilizacije, imenovano tudi Kvadratni kolosej, so zgradili leta 1940 v predelu EUR. Slednjega so načrtovali za svetovno razstavo leta 1942, ki pa ni bila nikoli realizirana, saj se je prej začela druga svetovna vojna.

Modna hiša Fendi je že julija 2013 razkrila, da namerava za 15 let najeti Palačo civilizacije. V pogodbo sta bila med drugim vključena pogoja, da v palačo preseli svoj sedež in da v njej uredi razstavišče, še piše Ansa.