Slovenija 25.10.2015 8:00

Ob 60. obletnici prve predstave Zvezdica Zaspanka več dogodkov

Ljubljana, 25. oktobra - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL), Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu in Kinodvor bodo danes proslavili 60. obletnico prve uprizoritve predstave Zvezdica Zaspanka na marionetnem odru Mestnega lutkovnega gledališča. Obenem bodo počastili še 50. obletnico predvajanja istoimenskega filma - prvega slovenskega barvnega celovečernega filma z lutkami.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Obletnici bo zaznamovala vrsta dogodkov. Ob 15. uri bodo v Kinodvoru zavrteli film Zvezdica Zaspanka, sledili bosta muzejski delavnici, ki ju bodo pripravili v preddverju velikega odra LGL, ob 17. uri pa bo na malem odru LGL na ogled lutkotečna predstava Franeta Milčinskega Ježka Zvezdica Zaspanka.

Po predstavi si bo mogoče ogledati razstavo lutk na Ljubljanskem gradu, kjer je na ogled tudi izvirna lutka oziroma dvojnica Zvezdice Zaspanke, ki je zgorela v požaru. Lutka prihaja iz lutkovnega muzeja Sergeja Obrazcova iz Moskve.

Zvezdica Zaspanka je na gledališki oder prvič stopila pred 60 leti, tri leta zatem, ko jo je Fran Milčinski Ježek zapisal kot radijsko igro za otroke in jo tudi sam režiral. Krstna uprizoritev lutkovne predstave je bila 23. oktobra 1955 v Mestnem lutkovnem gledališču, ki je imel marionetni oder na Levstikovem trgu. Predstavo je režiral Jože Pengov, lutke je zasnovala Mara Kralj.

Predstava je bila na sporedu do leta 1972, ko so lutke, vključno s samo Zvezdico Zaspanko, v delavnici gledališča zgorele v požaru. Preživela pa je dvojnica Zvezdice Zaspanke, ki je bila kot darilo Sergeju Obrazcovu poslana v Moskvo, kjer jo še vedno hrani njegov muzej. Ta dvojnica ob 60-letnici predstave prihaja v Lutkovni muzej, kjer bo na ogled do konca leta.

Leta 1965 je bil posnet tudi film Zvezdica Zaspanka v režiji Črta Škodlarja, ki je prvi barvni celovečerni film z lutkami. Sledilo je več različnih uprizoritev na odru LGL in tudi drugih gledališč, januarja 2009 pa je predstavo oživil režiser Matjaž Loboda, na osnovi starih skic Mare Kralj pa so bile izdelane nove lutke. Ta uprizoritev je na sporedu LGL še danes.