Svet 24.10.2015 6:00

Evropski filmarji povzdignili glas v podporo beguncem

Bruselj, 24. oktobra - Evropski filmski ustvarjalci so pozvali EU, naj sprejme ukrepe, ki bodo državam članicam omogočili, da se bodo na begunsko problematiko odzvale v duhu skupnosti, solidarnosti in človečnosti ter v skladu s temeljnimi vrednotami EU. Peticijo je podprlo 5500 ustvarjalcev, predstavili so jo v Bruslju na več srečanjih z voditelji.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Delegacija filmarjev, v kateri so bili francoski režiser Michel Hazanavicius, italijanska igralka in režiserka Valeria Bruni Tedeschi, nemška igralska ikona Hanna Schygulla, madžarski režiser Bela Tarr in drugi, je peticijo v tem tednu med drugim predstavila predsedniku Evropskega parlamenta Martinu Schulzu ter vodjema parlamentarnih odborov za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve ter kulturo Claudeu Moraesu in Silvii Costa.

V svojem imenu in imenu kolegov so pozvali EU, naj beguncem, ki bežijo pred vojno in nasiljem ter iščejo zaščito v Evropi, ponudi zakonite načine reševanja. Poudarili so, da morajo evropski narodi postopati solidarno, države pa morajo zagotoviti razmere, ki bodo beguncem omogočile osebno svobodo, varnost ter dostop do dela in izobrazbe.

Voditelje EU so pozvali tudi, naj se ne vdajo populizmu ter naj podprejo temeljne vrednote in načela EU, ko gre za problematiko beguncev, je sporočila madžarska filmska kritičarka Blanka Elekes.

Peticijo so med drugim podpisali Susanne Bier, Juliette Binoche, Constantin Costa-Gavras, Daniel Craig, Jean Pierre & Luc Dardenne, Michael Haneke, Agnieszka Holland, Isabelle Huppert, Aki Kaurismäki, Mike Leigh, Ken Loach, Sophie Marceau, Jirži Menzel, Cristian Mungiu, Joshua Oppenheimer, Pawel Pawlikowski, Jonathan Pryce, Isabella Rossellini, Til Schweiger, Ulrich Seidl in Thomas Vinterberg.