Svet 26.10.2015 5:00

V pariški Petit Palais grafike od Goye do Redona

Pariz, 26. oktobra - V pariški Petit Palais je na ogled razstava z naslovom Fantastično! Vizionarske grafike od Goye do Redona. Postavitev združuje več kot 170 grafik, ki so jih ustvarili umetniki od Goya do Redon, med njimi so tudi grafike Eugena Delacroixa in Gustava Doreja. Obiskovalcu predstavi svet pošasti, tesnobnih pokrajin in podob iz nočnih mor.

Med drugim je na razstavi mogoče videti Melanholijo Albrechta Dürerja, Skušnjave svetega Antona Jacquesa Callota in Rembrandtovega Dr. Fausta.

Postavitev prikazuje, kako so ti motivi prešli v ustvarjanje naslednjih generacij umetnikov. V središče generacije romantikov, ki je ustvarjala v 30. letih 19. stoletja, je postavljen Eugene Delacroix. Grafike te generacije umetnikov so bile avtentične črno bele manifestacije romanticizma, v njih je čutiti močan vpliv Goye. Njegovi motivi so se namreč tedaj razširili v ateljeje mnogih umetnikov, ki so se pri njih navdihovali.

V drugem delu razstave je predstavljeno ustvarjanje neo-romantikov okoli Gustava Doreja, ki je bil, kot je razvidno iz ilustracij Dantejevega Pelka iz leta 1861, najbolj emblematična figura tega gibanja. Postavite zaključujejo dela Odilona Redona, ki so odprla pot v simbolizem.

Razstavo so pripravili v sodelovanju s Francosko nacionalno knjižnico, piše na spletni strani razstavišča.