Slovenija 26.10.2015 10:39

V Slovenski kinoteki bodo počastili dan avdiovizualne dediščine

Ljubljana, 26. oktobra - S kratkim dokumentarnim črno-belim filmom Requiem, ki ga je leta 1960 režiral Dušan Povh, se bo drevi ob 19. uri začela filmska prireditev, ki jo dan pred svetovnim dnevom avdiovizualne dediščine pripravljata Slovenska kinoteka in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS. Po uvodnem filmu bodo v kinoteki zavrteli še pet kratkih filmov.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na ogled bodo še kratki barvni film Poslednji pešec (1970) v režiji Jožeta Bevca, Pes režiserjev Karpa Godine in Maria Uršića iz leta 1965, Divjad (1965) v režiji Godine in Jureta Pervanjeta, A.P. (Anno Passato), ki je nastal v režiji Godine leta 1966, ter Odmev in odziv (1966) režiserja Vinka Rozmana.

Filme, ki si jih je mogoče ogledati brezplačno, bodo zavrteli v počastitev svetovnega dneva avdiovizualne dediščine, ki ga je leta 2005 določila generalna konferenca Unesca. Namen dneva, ki ga obeležujemo 27. oktobra, je poudariti pomen avdiovizualnega gradiva in njegovih nosilcev - filmov, video in zvočnih posnetkov, radia in televizije - ter spodbuditi zaščito in hranjenje teh dokumentov, ki so ključni del kulturne dediščine.

Deležniki pri tej dejavnosti za prihodnost niso le filmski arhivi in kinoteke, ampak tudi televizijske in radijske postaje, so sporočili iz Slovenske kinoteke.

Avdiovizualni dokumenti, kot so filmi, radijski, televizijski posnetki in drugi video posnetki, predstavljajo originalne zapise 20. in 21. stoletja. Obenem se je treba zavedati, da so posnetki sila občutljivi. Strokovnjaki, kot piše na spletni strani Unesca, ocenjujejo, da imamo od 10 od 15 let časa, da avdiovizualno gradivo digitaliziramo in ga s tem zaščitimo pred trajno izgubo.

Veliko avdiovizualnega gradiva se je namreč že izgubilo ali pa je bilo uničeno zaradi različnih vzrokov, od tehničnih do človeških. Veliki večini izguba še sledi, če se ne bomo aktivno zavzeli za njihovo ohranitev, opozarjajo na Unescu, kjer so si za letošnje geslo izbrali besede: Arhivi v nevarnosti: Zaščita svetovne dediščine.