Slovenija 27.10.2015 11:30

France Bernik: Jenko je slovensko liriko vrnil k pravim virom umetniškega navdiha

Ljubljana, 27. oktobra - Pred 180 leti se je na današnji dan rodil pesnik in pisatelj Simon Jenko. Kot je za STA dejal akademik France Bernik, je Jenko v svojem času med množico nenadarjenih pesmotvorcev slovensko liriko vrnil k pravim virom umetniškega navdiha. Znal je izraziti najbolj osebna čustva, v katerih se razkriva tudi vzdušje tedanjih družbenih razmer.

Ljubljana. Akademik France Bernik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademik France Bernik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jenko je skupaj s Simonom Gregorčičem ustvaril prehod od velikega Prešerna do literarnih genijev moderne, je poudaril poznavalec Jenkovega dela.

Sodobno vrednost Jenkove poezije lahko po Bernikovih besedah prepoznamo v tem, da so njegove pesmi zlasti cikla pesmi Obujenke in Obrazi, ki jih je napisal v svojem dunajskem obdobju, še danes berljive in dojemljive kljub nekaterim redko rabljenim izrazom.

Jenkovo ime je sicer danes, kot meni Bernik, "v zatišju družbenega dogajanja", sploh če ga primerjamo z Gregorčičem. Vendar, kot poudarja Bernik, po krivici. Temu botrujejo predvsem avtorjevi izrazi in besede, ki danes učinkujejo arhaično. "Jenkov jezik je današnjemu povprečnemu Slovencu tuj, ker ima premalo zgodovinskega znanja in vedenja o jeziku," razmišlja Bernik. Obenem tudi ne verjame, da bi bila posodobitev jezika uspešna. "Težko je posodobiti ritem in rime pesmi; če so besede času odmaknjene, potem modernizacija ni primerna," je pojasnil.

Simon Jenko se je rodil v Podreči na Sorškem polju kot najstarejši otrok siromašnim kmečkim staršem. Otroštvo je preživel v bližnji Prašah. Stric, frančiškan Nikolaj mu je omogočil šolanje na novomeški gimnaziji. Zadnji dve leti gimnazije je končal v Ljubljani. Leta 1855 je na željo staršev in zaradi pomanjkanja denarnih sredstev odšel v celovško bogoslovje, čeprav je želel študirati filozofijo na Dunaju. Leta je 1857 prestopil na pravno fakulteto na Dunaju, ki pa je ni dokončal. Pozneje je delal v odvetniških pisarnah v Kranju in Kamniku.

Že v gimnazijskih letih je objavljal v časopisu Vaje in bil vodilni pesnik tega literarnega krožka. Pisal je pesmi o domovini, veliko je tudi ljubezenskih, bivanjskih in refleksivnih. V liriki se je odmaknil od prešernovske romantike in pesnil pod vplivom poznoromantičnih pesmi Heinricha Heineja. Njegova najbolj znana prozna dela so karakterne novele oz. t. i. značajevke, kot so Spomini, Tilka in Jeprški učitelj.

Umrl je 18. oktobra leta 1869 zaradi možganskega vnetja. Pokopan je v Kranju. Po njem se imenuje ulica, nagrada in prireditev Jenkovi dnevi.