Slovenija 28.10.2015 9:41

V LGL senzorialna otroška predstava s čarovnikom Merlinom

Ljubljana, 28. oktobra - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo drevi premiera senzorialne predstave Merlin režiserke Barbare Pie Jenič, ki je nastala v produkciji Senzorium zavoda in koprodukciji LGL. Otroke bo čarovnik Merlin vodil po nočnem labirintu lutkovnega gledališča "prek dišečih prišepetavanj in skrivnostnih poti vse do bitij iz davno pozabljenih zgodb".

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v LGL, so v "tesnobnem času globalnega sveta, pametne tehnologije in permisivne vzgoje v goste poklicali čarovnika Merlina, da bo s svojo modro močjo pomagal prebuditi vrednote, s poimenovanji katerih velikokrat opletamo, njihova vsebina pa je pogosto prezrta".

Otroke, starejše od sedem let, tako vabijo na "lov za duhovnim zakladom, na odstiranje zgodbe skozi nočne dišeče hodnike, tunele, stopnišča, da bi našli vsak svoj biser ali luč na koncu tunela".

Barbara Pia Jenič se podpisuje tudi pod koncept predstave. Za likovno podobo je poskrbela Barbara Bulatović, za kostume Nataša Trtnik. V predstavi igrajo Sandi Pavlin, Lucija Čirović, Miha Arh, Manca Dorrer, Meta Černe, Vesna Vrabelj, Mišo Micić, Veronika Brinjšek in Andreja Skrinjer.

Predstava po potekala na različnih prizoriščih LGL. Vstop je v preddverju Malega odra LGL. Obiskovalce bodo v gledališče spuščali po skupinah, in sicer po pet na vsake deset minut.

Senzorium zavod je pionir senzorialnega gledališča v Sloveniji in dolgoletni izvajalec senzorialnih gledaliških praks in pristopov, od postavitev labirintov iz blaga do njihovega prenosa na prostorske labirinte v dana okolja, kot so SEM, Ljubljanski grad, Grad Kodeljevo, Park Tivoli in Mariborski mestni park.

Največja vrednost senzorialnega gledališkega jezika je, da ustvarja igrišče za udeležence. Ne podaja umetnosti kot košček informacije, temveč kot osebno izkušnjo, ki preoblikuje posameznika. Prizori so interaktivni in preprosti, vendar nosijo resen metaforičen pomen in aktualne vsebine.