Slovenija 28.10.2015 9:46

Letošnji cikel Mladi virtuozi bosta uvedla srbska glasbenika

Ljubljana, 28. oktobra - S koncertom srbskih glasbenikov - kitarista Vojina Kocića in violinista Davida Horvata - se bo drevi v Viteški dvorani Križank začela 23. sezona Mladih virtuozov. Mednarodni koncertni cikel, namenjen obetavnim mladim glasbenikom, ki ga pripravlja Festival Ljubljana, bo do aprila 2016 ponudil sedem koncertov umetnikov, ki se šolajo doma in v tujini.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na drevišnjem nastopu bodo v Kocićevi in Horvatovi izvedbi zazvenela dela skladateljev Johanna Sebastiana Bacha, Giulia Regondija, Niccola Paganinija, Cesara Francka in Heinricha Wilhelma Ernsta.

Kocić se je rodil leta 1990 v Smederevu. Leta 2013 je diplomiral na Visoki šoli za umetnost v Zürichu. Za seboj ima več kot 150 koncertov. Je nosilec prve nagrade društva ArtLink (2010) in več drugih nagrad. Je tudi dobitnik nagrade za najperspektivnejšega mladega glasbenika v Švici.

Horvat, ki se je rodil leta 1997 na Nizozemskem, se je pri sedmih letih z družino preselil v Srbijo. Tam se je začel učiti violino na Šoli za glasbene talente v Ćupriji. Prejel je vrsto domačih in mednarodnih nagrad, med drugim prvo nagrado na tekmovanju Jaroslav Kocijan v Usti na Orlici na Češkem leta 2007. Leta 2008 je postal učenec mednarodne Menuhinove šole v Londonu. Leta 2014 je prejel nagrado za najperspektivnejšega mladega umetnika v Srbiji.

Horvata bo na klavirju spremljal Uki Ovaskainen, ki je med drugim študiral na Akademiji Sibelius v Helsinkih in na Danski kraljevi akademiji v Koebenhavnu. Od leta 2001 je korepetitor na beograjski Fakulteti za glasbo.

Na koncertu 11. novembra bo mogoče prisluhnili slovenski harfistki Evi Tomšič, ki se šola na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, in fagotistu Luki Mitevu, zmagovalcu več tekmovanj.

Na tretjem koncertu bo 9. decembra nastopil Todor Marković, ki, kot piše v zgibanki, stopa po očetovih stopinjah in se razvija v odličnega kontrabasista. Letos je bil najmlajši član turneje Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja. Na koncertu bo poleg Markovića zaigrala tudi Jana Fridau, študentka Akademije za glasbo in ena perspektivnejših slovenskih kitaristk.

Prvi koncert v prihodnjem letu bo zaznamoval basbaritonist avstrijsko-slovenskih korenin Philipp Kranjc, ki poje v nemških opernih gledališčih, ter ena najobetavnejših avstrijskih pianistk Anna Magdalena Kokits.

Februarja bo na vrsti nastop večkrat nagrajenega kontrabasista Grega Rusa in Rannveig Marte Šarc, ki se šola na newyorški šoli Juilliard. Na marčevskem koncertnem večeru bodo obiskovalci spoznali zasedbo harfe in kitare oz. Anastazije Razvaljajeva in Miklosa Környeija. V drugem delu koncerta bo nastopil harmonikar Dragan Ribić, ki prihaja iz Bosanskega Petrovca, od leta 2013 pa študira na Visoki šoli za glasbo v nemškem Detmoldu.

Na zadnjem koncertu se bo predstavil Sebastian Bertoncelj, ki že nekaj let z violončelom vzbuja pozornost slovenskega in mednarodnega glasbenega okolja. Nastopil bo tudi Pihalni kvintet Anemos iz Furlanije.