Slovenija 28.10.2015 14:41

V Stožicah z možno strategijo za ureditev športnega parka

Ljubljana, 28. oktobra - V Dvorani Stožice bodo v četrtek popoldne predstavili rezultate petdnevne mednarodne arhitekturno-urbanistične delavnice, na kateri so študentje pod mentorstvom arhitektov Boštjana Vuge in Jurija Sadarja ter krajinske arhitekte Ane Kučan razvijali strategije za ureditev nedokončanega dela Športnega parka Stožice.

Ljubljana, Stožice. Dvorana Stožice. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Stožice.
Dvorana Stožice.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zbrane bo pred predstavitvijo rezultatov nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Pet let po odprtju nogometnega stadiona in športne dvorane je več kot polovica območja športnega parka še vedno nedokončana. Hibridni značaj kompleksa in tamkajšnje vsakdanje življenje kažeta drugačno sliko, kot je bila načrtovana. Kljub temu so veliki odprti generični prostori nedokončanega trgovskega centra zanimivi za urbane športnike ter druge obiskovalce, ki drugje v mestu težko najdejo prostor zase. "Kar se sprva zdi kot neuspeh nedokončanega projekta, se lahko šteje tudi kot velik potencial," so zapisali v arhitekturnem biroju Sadar+Vuga.

Delavnice, ki so jo pripravili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Šport Ljubljana, so se udeležili študentje z MSA (Muenster school of architecture), s Fakultete za arhitekturo v Ljubljani ter študentje z Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Rezultate delavnice bodo predstavili tudi na mednarodni razstavi DEMO:POLIS - the democratization of public space, ki bo marca prihodnje leto na Akademiji lepih umetnosti v Berlinu.