Svet 29.10.2015 6:00

Na razstavi v Britanskem muzeju tudi najstarejše biblija

London, 29. oktobra - V Britanskem muzeju bodo v petek odprli razstavo Egipt: Religija po faraonih, na kateri bodo med drugim na ogled postavili najstarejši izvod biblije. Razstavljeno bo okoli 200 predmetov, ki bodo prikazovali razvoj religij v Egiptu, in sicer od smrti kraljice Kleopatre leta 30 pr. n. št. do padca dinastije šiitskih Fatimidov leta 1171.

Ljubljana. Biblija, Sveto pismo. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Biblija, Sveto pismo.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Razstava zajema predmete iz 12 držav. Eden zanimivejših je Sinajski kodeks, napisan na živalski koži. Knjigo so v grščini spisali menihi na gori Sinaj. Delo iz 4. stoletja vsebuje tudi najstarejši izvod Nove zaveze Svetega pisma, piše francoska tiskovna agencija.

Razstava obenem prikazuje, kako so si kristjani, judi in muslimani razlagali egipčansko faraonsko preteklost in kaže, da so si bili pripadniki teh religij bližje, kot bi predvidevali. Današnje razmišljanje, da so bile religije različne in so se med seboj močno razlikovale, je po besedah direktorja Britanskega muzeja Neila MacGregorja povsem napačno. Na to denimo kažejo zavese vrat iz 6. stoletja, na katerih je vidno zlitje klasičnih in krščanskih motivov.

Na ogled so tudi pisma iz sinagoge Ben Ezra v Kairu, ki so nastala med 11. in 13. stoletjem in so napisana v hebrejščini, judovski arabščini, arabščini in aramejščini. Besedila razkrivajo obstoj uspešne judovske skupnosti z mednarodnimi povezavami od Španije do Indije.