Svet 29.10.2015 12:17

Trojica slovenskih umetnikov na razstavi v Haagu

Haag, 29. oktobra - V haaški galeriji Patries van Dorst je na ogled skupinska slikarska razstava, na kateri 18 držav, med njimi Slovenija, nizozemskemu občinstvu predstavlja izbor sodobne slikarske umetnosti. Slovenijo zastopajo Mitja Ficko, Ksenija Čerče in Robert Černelč, ki vse pomembneje zaznamujejo slovenski likovni prostor.

Razstava v galeriji Parties van Dorst bo na ogled še do 4. oktobra, so sporočili iz slovenskega veleposlaništva v Haagu.

Galerija Parties van Dorst, ki se nahaja na posestvu v bližini mesta Haag, poleg rednega izbora sodobnih nizozemskih in tujih umetnikov občasno organizira večje projekte, ki pritegnejo raznoliko občinstvo. Letos je med drugim pripravila razstavo del Picassa, Renoirja in Renssena.

Ficko, rojen leta 1973 v Murski Soboti, je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO), kjer je tudi magistriral. Od leta 1998 deluje v AKC Metelkova mesto v Ljubljani. Deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec, za seboj ima številne samostojne in skupinske razstave. Med njegovimi odmevnejšimi razstavami v tujini je predstavitev v Galeriji Zink v Berlinu leta 2013.

Čerčetova je diplomirala in magistrirala iz slikarstva na ALUO. S Fulbrightovo štipendijo se je izpopolnjevala v ZDA, kjer je magistrirala iz videa in sound-arta na kolidžu Purchase College, ki spada pod univerzo State University of New York. Ustvarja na področju slikarstva ter zvočne in videoumetnosti, kjer je njeno delo usmerjeno k raziskovanju elementarnih tem - fenomenologiji materialnosti, doživljanju razmerij med vizualnim in slušnim zaznavanjem ter predvsem značaju večplastne soodvisnosti medijev, v katerih se porajajo. Zaposlena je na ALUO kot docentka na področju slikarstva.

Černelč se je rodil leta 1970 v Murski Soboti. Na ALOU je zaključil študij slikarstva in videa, nato je končal še magistrski študij slikarstva. Poleg tega je na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo opravil magisterij iz filmske režije. V letih 1996-2001 je v domačih Filovcih organiziral likovne in filmske kolonije. Sodeloval je na likovnih kolonijah in skupinskih razstavah po Sloveniji in tujini. V različnih filmih je sodeloval kot pomočnik režiserja in scenograf. Zaposlen je kot docent na ALOU.