Slovenija 29.10.2015 11:43

V knjigarne prihaja domačijski noir Dekle na vlaku

Ljubljana, 29. oktobra - V slovenske knjigarne v petek prihaja psihološki triler britanske avtorice Paule Hawkins z naslovom Dekle na vlaku. Uspešnica, ki je izšla že v približno 40 državah, po besedah pesnice in kritičarke Katje Perat v ospredje postavlja protagonistke z zelo kompleksnimi značaji. Prav tako prinaša novi žanr, ki ga Peratova imenuje domačijski noir.

Kot je na predstavitvi knjige povedala urednica Darja Marinšek, so v ospredju kriminalnega romana tri ženske Rachel, Megan in Anna. Zgodbo začne pripovedovati alkoholičarka Rachel, ki še ni prebolela ločitve od moža. Na poti z vlakom opazuje hišo, v kateri, kot sanjari, živi popoln par. Ko izve, da je ženska iz "idealnega para" - Megan pogrešana, se loti raziskave. Knjiga prepleta družinske in intimne zgodbe Rachel, njenega nekdanjega moža Toma in njegove nove soproge Anne in ljubimke Megan.

Mnogi knjigo primerjajo z uspešnico Gillian Flynn Ni je več, vendar so v romanu Hawkinsove liki bolj verjetni, meni Peratova. Po besedah novinarja Igorja Bratoža, ki je z avtorico naredil intervju, pa roman prinaša zelo nezanesljive like in pripoved. Kot je poudaril, je avtorica presenetila, če ne kar pretentala, tudi njega, saj si je predstavljal povsem drugačen konec.

Za prevod dela, ki je izšli pri Mladinski knjigi, je poskrbela Alenka Ropret, ki je povedala, da so ji največ preglavic povzročali avtoričini časovni zamiki pripovedovanja. Kot zanimivost je omenila, da so imena ulic in postaj vlakov v Londonu sicer resnična, vendar v realnosti ne obstajajo tam, kjer si jih je zamislila avtorica.

Po knjigi že nastaja tudi film, ki bo postavljen na ulice New Yorka. Peratovi se ta premik dogajanja ne zdi najbolj posrečen, Bratož pa se strinja z avtorico, da je ta kriminalka lahko postavljena v katerokoli večje mesto. V filmu naj bi med drugim zaigrala Emily Blunt in Jared Leto.