Svet 30.10.2015 5:00

Ženske - novi portreti Annie Leibovitz prihodnje leto po svetu

London, 30. oktobra - V Londonu bo januarja veliko mednarodno pot začela razstava priznane ameriške fotografije Annie Leibovitz z naslovom Ženske - novi portreti. Na njej bodo predstavljene fotografije, ki pomenijo nadaljevanje znamenitega projekta Ženske. Projekt, ki je obsegal razstavo in knjigo, je Leibovitzeva predstavila pred 15 leti.

Leibovitzeva je projekt Ženske leta 1999 pripravila v sodelovanju s svojo življenjsko sopotnico, ameriško pisateljico, kritičarko in aktivistko Susan Sontag. Z novimi fotografijami, ki nastajajo po naročilu družbe UBS, pa želi predstaviti spremenjeno vlogo ženske v današnjem času.

Kot poroča The Guardian, bo vstop na razstave prost, prizorišča, ki so zaenkrat še skrivnost, pa ne bodo muzeji in galerije. Organizatorji so namreč izbrali takšna, ki bodo ponujala "priložnost za edinstvena in nepričakovana srečanja".

V Londonu bodo razstavo 16. januarja odprli v nekdanji elektrarni družbe Wapping. Za Londonom bo obiskala še Tokio, San Francisco, Singapur, Hongkong, Ciudad de Mexico, Carigrad, Frankfurt, New York in Zürich. Pozneje bodo fotografije vključene v obsežno zbirko sodobne umetnosti družbe UBS.

Leibovitzeva, ki se je rodila leta 1949 v mestu Waterbury v ameriški zvezni državi Connecticut, je svoje prve fotografije posnela med vojno v Vietnamu, ko so bili z družino zaradi očetove službe nastanjeni na Filipinih. Kot srednješolka se je zanimala za različna področja umetnosti, med drugim je pisala in se ukvarjala z glasbo, kasneje pa je na Umetnostnem inštitutu v San Franciscu študirala slikarstvo.

V 70. letih minulega stoletja je začela fotografirati za revijo Rolling Stone. V svoji karieri, ki se je naglo vzpenjala, je objavila več fotografskih monografij.

V fotografski objektiv je poleg britanske kraljice Elizabete ujela več ameriških predsednikov, vključno z Richardom Nixonom, Georgom W. Bushem in Billom Clintonom. Za naslovnice je med drugim slekla nosečo Demi Moore in golega Johna Lennona, ovitega okrog oblečene Yoko Ono.

S svojimi večkrat dvoumnimi fotografijami Leibovitzeva pogosto vznemirja javnost. Leta 2008 je denimo za naslovnico Vogua prva posnela temnopoltega moškega - košarkar Lebron James je poziral ob manekenki Gisele Bündchen.

Kmalu zatem je za naslovnico Vanity Fair fotografirala tedaj 15-letno pevko in igralko Miley Cyrus. Zvezdnica je pozirala na postelji z razmršenimi lasmi, kar je razburilo predvsem starše otrok, ki so bili oboževalci Cyrusove.