Svet 31.10.2015 6:00

Kolektiv BridA v Vidmu z 250 plakati

Videm, 31. oktobra - Italijanski Videm bo danes prelepljen z 250 plakati, ki so jih pod naslovom Modux/storieincorso ustvarili člani kolektiva BridA. Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica želijo s projektom obuditi podobe vojakov iz prve svetovne vojne. Obenem je sporočilo umetniške akcije poziv k miru.

Projekt je prvo kolektivno umetniško delo, ki je nastalo v sodelovanju med prebivalci Vidma in kolektivom BridA. V začetku oktobra je kolektiv mestno jedro spremenil v kreativno delavnico z vrsto potujočih delavnic, na katerih je zbral zvočne zapise in podobe. Iz srečanja s prebivalci vseh starosti se je rodila zamisel o razširjeni razstavi na plakatnih mestih vzdolž vseh večjih ulic v mestu. Plakati spremljajo video instalacijo, ki bo tri tedne na ogled v Galeriji Tina Modotti.

S sodobnim načinom ustvarjanja se v mestu razkriva nov način interakcije z umetniškimi deli, ki zapuščajo muzejske prostore in občinstvo nagovarjajo neposredno. Obenem ustvarjajo občutek alienacije do zgodovinske razsežnosti. Umetniško delovanje bo priklicalo na dan imena vojakov na obeh straneh fronte, s čimer bi se kot odmev v skupnosti lahko pojavilo zavedanje o človečnosti, ki jo vsaka vojna skuša izbrisati, so zapisali v kolektivu BridA.

Današnje dogajanje se bo začelo ob 17. uri z oddajo Radio Walkshow, ki bo gostila umetnike, sledila pa bo uradna otvoritev razstave Modux/storieincorso v Galeriji Tina Modotti v ulici Paolo Sarpi.

Razstava je del širšega projekta Modux/storieincorso, ki je nastal v okviru programa Skozi oči zgodovine, ki je tretja postaja projekta Videm 1914 - 2018 - Zgodbe/zgodovine v teku/na korzu.

Kurator razstave v okviru projekta Storie in corso, ki ga je pripravil odbor za kulturo Občine Videm, je kulturno društvo Etrarte.