Svet 1.11.2015 5:30

V Nemčiji posvetili razstavo slikarkam modernizma

Bielefeld, 1. novembra - Kunsthalle v nemškem mestu Bielefeld gosti razstavo, posvečeno slikarkam, ki so zaznamovale modernizem v severnoevropski umetnosti med letoma 1890 in 1930. Do konca februarja je na ogled 160 slik in drugih del na papirju, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nekatere od slikark, ki so ustvarjale v obdobju modernizma, so zelo znane in njihova dela na dražbah dosegajo visoke zneske, druge pa so ostale bolj ali manj neopažene. Med večjimi imeni so Paula Modersohn-Becker, Gabriele Muenter in Kaethe Kollwitz, katerih dela so na ogled v Kunsthalle.

Po besedah kuratorice razstave Jutte Huelsewig-Johnen so nekatere slikarke modernizma bolj znane po svojem življenju kot po svojih delih. Ena od teh je prav Modersohn-Beckerjeva, ki je bila za gibanje velik navdih, a med mnogimi nemškimi ljubitelji umetnosti slovi predvsem po tem, da je umrla med porodom, stara 31 let.

V obdobju modernizma so slikarke pogosto čutile, da jih obravnavajo kot drugorazredne ustvarjalke. "Marie von Malachowski-Nauen je bila razočarana, ker so pomembneži k njim na dom prihajali, da bi srečali njenega moža in ne da bi spoznali njo kot umetnico," je dodala kustosinja.

Med drugim je razstava tudi poklon slikarkam, ki so z modernističnim načinom slikanja nadaljevale vse do 80. let minulega stoletja.