Slovenija 2.11.2015 10:58

V Kinodvoru premierno triptih Ivone Juka o odnosu med hčerami in očeti

Ljubljana, 2. novembra - V Kinodvoru bo ob 19. uri premiera hrvaško-slovensko-srbsko-črnogorske koprodukcije Ti me nosiš hrvaške režiserke Ivone Juka. Njen celovečerni igrani prvenec je intimna drama, ki v obliki triptiha preplete zgodbe treh protagonistk, da bi raziskala odnos med hčerami in očeti.

Manjšinska koprodukcija pripoveduje o boju treh hčera za sprejetje, odrešitev in nove priložnosti. Deklica Dora, ki sanja o tem, da bo nekoč postala nogometna menedžerka, poskuša zgraditi vez s svojim nestanovitnim očetom, ki se nenadoma vrne v njeno življenje. Mlada režiserka Ives si služi kruh s snemanjem telenovel, doma pa neguje očeta, ki ga vse bolj odnašajo dementne blodnje. Nataša, uspešna producentka srednjih let, je visoko noseča; ko izve pretresljivo novico, sklene obiskati očeta, s katerim že leta nima nobenih stikov.

"V svojih filmih želim predstaviti ženske zgodbe in ženske junakinje, vendar ne za vsako ceno. Liki morajo biti kompleksni, saj me ne zanimajo junakinje tipa Seks v mestu," je za današnji Dnevnik povedala režiserka.

Glavni vir navdiha, da je v filmu prepletla usode treh junakinj, je bilo vprašanje, kdaj se boš spremenila. "To je vprašanje, ki ga ne prenesem, saj ga največkrat postavijo ljudje, ki jim ni mar za druge. Vsi se ves čas spreminjamo, življenje je na neki način nenehna transformacija, in tudi če bi hoteli ostati isti, to ni mogoče. Z leti sem ugotovila, da to vprašanje postavljajo ljudje, ki si želijo le to, da bi se jim drugi prilagodili," je pojasnila diplomantka Akademije dramskih umetnosti v Zagrebu.

Drugi vir navdiha ji je bil njen odnos z očetom. "Najinega odnosa v scenarij sicer nisem prenesla na avtobiografski način, je pa v veliki meri vplival na vse tri zgodbe in odnose, ki jih imajo junakinje s svojimi očeti."

Prvenec Ivone Juka je mednarodno premiero doživel na festivalu v Karlovyh Varyh in navdušil hrvaške kritike. Miljenko Jergović je, denimo, za hrvaški Jutarnji list zapisal: "Ostra, surova, krvava zgodba močnih, trgajočih čustev, od katerih bi počil filmski trak, če bi obstajal, a brez enega samega sentimentalnega prizora, brez laži utehe."

Film so nato prikazali v Pulju, Zadru, Sarajevu in Portorožu. Na Dunaju je sredi oktobra dobil glavno nagrado za najboljši celovečerni igrani film na 4. mednarodnem filmskem festivalu Let's CEE na Dunaju, na katerem predstavljajo filme iz srednje in vzhodne Evrope.

Slovenski koproducent je Vertigo, eno izmed glavnih vlog pa je odigral Sebastijan Cavazza. Cavazza bo po projekciji v Kinodvoru tudi gost pogovora, v katerem bosta sodelovali še igralki Nataša Janjić in Helena Beljan.