Slovenija 3.11.2015 12:21

Znani nagrajenci Constructive Alps, priznanje za planino Laška seč

Bern, 3. novembra - Švicarska konfederacija in Kneževina Liechtenstein sta podelili mednarodne arhitekturne nagrade za trajnostno gradnjo in prenovo na območju Alp - Constructive Alps 2015. Veliki nagrajenci so projekti iz Avstrije, Švice in Italije. Planina Laška seč na Tolminskem, ki je bila uvrščena v finale za nagrado, je prejela posebno priznanje.

Strokovna žirija je na tretjem natečaju za nagrado Constructive Alps 2015 med 350 prijavljenimi projekti najprej izbrala 32 finalistov, nato pa razglasila 12 najboljših ter jim podelila denarne nagrade oziroma priznanja.

"Arhitektke in arhitekti nagrajenih objektov so se skrbno lotili upravljanja z zemljišči, arhitekturno dediščino in tehnologijo. Takšni projekti kažejo na obstoj odgovornega turizma in zaupanja v gorsko kmetijstvo," je ob nedavni podelitvi nagrad v Švicarskem planinskem muzeju v Bernu povedal predsednik strokovne žirije Köbi Gantenbein.

Nagradni sklad v višini 50.000 evrov so si razdelili trije projekti. Prvo nagrado je žirija podelila novemu vaškemu središču v avstrijskem Krumbachu v Bregenškem gozdu. Središče predstavlja novo župnišče, ki ima tudi bivalne prostore. "Objekt, ki ga odlikuje majhna poraba površine, oživlja vas kot priljubljeno središče kulturnega in družabnega življenja. Župnišče je očiten dokaz, da je pojem trajnosti vse prej kot le kavarniška floskula," piše v utemeljitvi.

Drugo nagrado sta prejela projekta sanacije in prenove v švicarskem Valendasu. Arhitekti so prenovili dve stavbi. Ena od njiju je bila spremenjena v gostišče s prenočišči in večnamensko dvorano sredi vaškega trga. Žirija je presodila, da projekta "zgledno prikazujeta, kako je vaška jedra mogoče oživiti". Tretja nagrada je pripadla italijanskemu projektu v vasici Comano Terme v Trentinu, kjer so arhitekti zasnovali arhitekturno zanimivo sadjarsko kmetijo in s tem vzpostavili povezavo med sadjarstvom in turizmom.

Med 32 finalistov za nagrado se je uvrstil tudi projekt prenove pastirskega stana z mlekarno in sirarno ter petih hlevov na planini Laška seč na Tolminskem. Žirija je projekt, poleg sedmih drugih, odlikovala s posebnim priznanjem.

Namen mednarodne arhitekturne nagrade Constructive Alps, ki jo je razpisala Švicarska konfederacija oziroma v njenem imenu Zvezni urad za prostorski razvoj in Kneževina Liechtenstein, je povezati države prek meja in prispevati k uresničevanju Alpske konvencije. Obenem je tudi spodbuda za razmislek, kaj sploh je kakovostno življenje v Alpah.

Vsi projekti, ki so se uvrstili v finale za nagrado Constructive Alps 2015, so do 10. januarja prihodnje leto na ogled v Švicarskem planinskem muzeju v Bernu. Projekti bodo predstavljeni tudi v posebni izdaji revije za arhitekturo Hochparterre, piše na uradni spletni strani.