Svet 4.11.2015 6:00

V amsterdamskem Rijksmuseumu konec meseca dela Anisha Kapoorja

Amsterdam, 4. novembra - V amsterdamskem Rijksmuseumu za konec meseca napovedujejo odprtje razstave z naslovom Anish Kapoor & Rembrandt. Postavitev bo združila štiri dela priznanega britanskega umetnika Kapoorja z deli nizozemskega slikarja in grafika Rembrandta van Rijna. Razstava bo na ogled od 27. novembra do 6. marca.

Nizozemska, Amsterdam. Dela nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Dela nizozemskega slikarja Rembrandta v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA

Trije poslikani reliefi, ki jih je Kapoor ustvaril iz plasti rdeče in bele umetne smole ter silikona, spominjajo na krvave in žilave kose mesa. V Rijksmuseumu jih bodo razstavili ob Rembrandtovih delih Judovska nevesta, Člani senata, Titus oblečen kot menih in Umetnikov avtoportret kot apostol Pavel, piše na spletni strani muzeja.

Kapoor, ki sodi med najpomembnejše sodobne umetnike, ustvarja iz kamna, stekla, voska in polivinila, pogosto v delo vpelje tudi tehnološko napredne materiale.

Nazadnje je francosko javnost razburil s skulpturo večjih dimenzij z naslovom Dirty Corner (Umazani kot). Ta je bila vključena v razstavo njegovih skulptur v parku gradu Versailles, ki je bila na ogled od junija do začetka tega meseca. Delo, ki ga je umetnik sam poimenoval tudi Kraljičina vagina, je bilo tudi večkrat tarča vandalizma. Šestdeset metrov dolga in deset metrov visoka skulptura iz zarjavelega jekla, obdana s skalami, sicer spominja predvsem na školjko oziroma lijak.

Za svoje delo je Kapoor med drugim prejel Turnerjevo nagrado in praemium imperiale.

Rijksmuseum v svojih prostorih redno gosti dela sodobnih umetnikov. Med drugim so v njem gostovali Anselm Kiefer (2011), Frank Auerbach (2013), Damien Hirst (2008) in Daan Roosgaarde (2014).