Slovenija 5.11.2015 7:00

V stari Tobačni tovarni odprta vrata ateljejev

Ljubljana, 5. novembra - V stavbi na Tržaški 2 bodo umetniki danes ob 18. uri odprli vrata svojih ateljejev. Namen projekta Odprti ateljeji v stari Tobačni tovarni je predstaviti umetniško in kreativno produkcijo, ki že leta zori na tej lokaciji in je širši javnosti manj znana. Ateljeje si bo mogoče ogledati do 19. novembra.

Ljubljana. Tobačna mesto. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tobačna mesto.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zgodovinsko pomembno območje stare Tobačne tovarne, kjer so predelovali tobak, je v zadnjih desetletjih ponudilo prostor za ustvarjanje številnim uveljavljenim pa tudi mladim ustvarjalcem. Med drugimi so na Tržaški 2 svoje ateljeje našli Žiga Kariž, Marjan Gumilar, Robert Černelč, Ana Sluga, Marko Zorovič in Marko Modic.

Trenutno stavba gosti umetnike Igora Banfija, Mašo Gala, Barbaro Kastelec, Marka Batista, Miro Narobe, Ano Legčević, Saro Hostnik ter skupini AS in 3kolektiv. Oddelek za magistrski študij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ima atelje za študente na notranjem dvorišču. Ti ustvarjalci se sicer razlikujejo v izrazu, poudarjajo pa, da jih veže prav skupni prostor, v katerem ustvarjajo.

Tam delujočim umetnikom se zdi zanimivo, da se trend zapolnjevanja prostorov stare Tobačne z ateljeji umetnic in umetnikov nadaljuje, saj je stavba zelo primerna za slikarsko in drugo produkcijo z visokimi zidovi, ogromnimi okni in odlično lokacijo za oglede drugega kulturnega programa.

V primerjavi z Metelkovo Tobačno tovarno kot ustvarjalni prostor pozna le peščica ljudi. Zato so se ustvarjalci, ki tam delujejo, odločili, da od danes do 19. novembra predstavijo svojo skupnost in njeno razgibano dejavnost. Nocoj bodo ateljeji vrata odprli ob 18. uri, sledilo pa bo še uradno odprtje s skupinsko razstavo ob 19. uri. Ateljeje si bo sicer mogoče ogledati vsak dan po določenem urniku. Na zloženki je natisnjen tudi zemljevid, kako do njih.

Pobudi so se priključili tudi v galeriji Tobačna 001, kjer bodo 10. novembra odprli samostojno razstavo Lale Raščić, v sklopu odprtih ateljejev pa bo v petek, 13. novembra, na programu avdio-vizualni dogodek Marka Batista, so sporočili organizatorji.