Svet 5.11.2015 6:00

V Bayreuthu naj bi do spomladi obnovili pročelje Festivalne hiše

Bayreuth, 5. novembra - V nemškem Bayeuthu bodo predvidoma do spomladi obnovili pročelje Festivalne hiše, v kateri poteka vsakoletni festival Richarda Wagnerja. Da bodo dela lahko potekala tudi v zimskem času, bo gradbeni oder ogrevan. To je sicer šele začetek večletne prenove te svetovno znane operne hiše, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija, Bayreuth. Festspielhaus, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth.
Festspielhaus, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth. Festspielhaus, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth.
Festspielhaus, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA

V Bayreuthu si želijo, da bi gradbeni oder razdrli marca. Obiskovalci Wagnerjevega festivala bi se tako v poletnih mesecih že lahko sprehajali pred popolnoma obnovljeno opečnato fasado, v kateri so doslej zamenjali 4500 kamnov.

Vendar je to šele začetek večletne obnove te svetovno znane operne hiše iz 19. stoletja. Poslovni direktor festivala Heinz-Dieter Sense pričakuje, da bodo obnovitvena dela na zgradbi trajala do osem let, saj lahko potekajo le, kadar v hiši ni vaj ali festivala.

Podporniki festivala, zlasti zvezna vlada in mesto Bayreuth, so že obljubili 30 milijonov evrov. Ali bo vsota zadostovala, bo po poročanju dpa znano spomladi prihodnje leto, ko bo predložen seznam vseh potrebnih del.

Po mnenju Sensa in arhitekta Detlefa Stephana bi bilo namreč treba obnoviti tudi notranjost, predvsem električno napeljavo in tehniko ter dostop do avditorija. Arhitekt je prepričan, da bi morali drugače razporediti tudi funkcionalne prostore, v nasprotnem primeru bo hiša počila po šivih.

Wagnerjev festival se vsako leto začne 25. julija. Prihodnje leto ga bo uvedla nova postavitev opere Parsifal v režiji Uweja Erica Laufenberga in pod vodstvom Andrisa Nelsonsa.