Slovenija 9.11.2015 5:00

V Kinu Šiška 5. Bienale neodvisnih

Ljubljana, 9. novembra - Z odprtjem pregledne razstave se bo nocoj ob 20. uri v CUK Kino Šiška začel 5. Bienale neodvisnih. Na bienalu se bo letos predstavilo več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. Današnji dan bo zaznamoval tudi Design Breakfast s finskimi gosti, program pa bosta popestrili spremljevalni delavnici.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić

Bienale neodvisnih raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira direktno avtorstvo in promovira avtorje same. Hkrati soustvarja vizualno kulturo na Slovenskem in se želi povezovati navznoter ter navzven. Neodvisna platforma je leta 2007 vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks, so zapisali organizatorji.

Bienale že vsa leta predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev. Predvsem pa je poklon tistim, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks ženejo navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega sloga.

Na bienalu se bodo s svojimi deli predstavili Bratislav Milenkovic, Bruno Tolić in Ugruv Smek (Krekhaus), Edvin Dobrilovič, Ema Ema Ema, Eva Mlinar, Jaka Vatovec, Janez Plešnar, Kristijan Dolenc Rojko, LEALUDVIK - Matjaž Komel-Ludvik in Lea Jelenko, Marko Gavez, Miha Perne, Miron Milić, Nana Homovec, Nastja Mezek, Nataša Berk, Nejc Franetič - Deso, Nika Rupnik, Nina Mršnik, Sai Pan, Simon Jugovic Fink, Stella Ivšek in Tatiana Kocmur.

Letošnje dogajanje bo danes ob 11. uri uvedel Design Breakfast s finskimi gosti v povezavi z razstavo finske vizualne poezije, ki je nastala v sodelovanju s kolektiovom Liiketila art. Ob 18. uri se bo začela serija pogovorov, ki spodbujajo dialog med različnimi področji vizualnih praks, z naslovom 15 minut slave.

V Kinu Šiška bosta v sklopu bienala še spremljevalni delavnici. Delavnica vizualnega zapisovanja hrupa Hrupopis, ki je nastala v sodelovanju s Theremidi Orchestra, bo na vrsti 10. in 11. novembra. Na delavnici Blind Date (od 12. do 15. novembra) bodo udeleženci delali na tiskani publikaciji. Organizatorji bienala so jo pripravili v sodelovanju z newyorškim kolektivom Endless Editions in 31. Grafičnim bienalom Ljubljana.

Bienale je letos združil moči tudi s festivalom tranzitornih umetnosti Sonica, ki ga organizirajo pri društvu MoTA. Tako bodo 26. novembra organizirali skupni zaključni dogodek obeh festivalov, obiskovalci v bunkerju v Argentinskem parku se bodo lahko prepustili temačnim podobam ljubezni izpod prstov dua LEALUDVIK.