Svet 8.11.2015 5:00

V Berlinu retrospektiva nizozemskega fotografa Antona Corbijna

Berlin, 8. novembra - Galerija C/O je ob 60. rojstnem dnevu nizozemskega fotografa in režiserja Antona Corbijna na ogled postavila retrospektivo njegovega dela. Do konca januarja je v bližini železniške postaje Zoo na ogled 600 fotografij, filmov in drugih eksponatov, ki pričajo o Corbijnovem razvoju od samouka do enega najvplivnejših fotografov našega časa.

Nemčija, Berlin. Nizozemski fotograf in režiser Anton Corbijn. Foto: Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Nizozemski fotograf in režiser Anton Corbijn.
Foto: Xinhua/STA

Postavitev, ki je že bila na ogled v Haagu, je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dvodelna. Pod naslovom Hollands Deep je predstavljen pregled skozi štiri desetletja Corbijnovega dela: iz najstnika, ki je v zgodnjih 70. letih oborožen z majhnim fotoaparatom obiskoval rock koncerte, se je namreč razvil v mojstra portretne fotografije.

Med drugim je mogoče v tem delu razstave videti njegove avtoportrete, na katerih je imitiral svoje glasbene idole, med njimi Elvisa Presleyja, Jimija Hendrixa, Sida Viciousa, Kurta Cobaina in Johna Lennona.

Pod naslovom 1-2-3-4 pa so združeni portreti nekaterih najbolj znanih rock zvezdnikov na svetu. Veliko jih je bilo izbranih iz avtorjevega osebnega arhiva in so v sklopu pričujoče razstava prvič na ogled javnosti. Med drugim je prvič mogoče videti fotografije, ki jih je Corbijn v svoji značilni monokromatični tehniki posnel skupino Rolling Stones, ki so se mu pred objektiv postavili v nenavadnih maskah.

Corbijn je od sredine 70. let minulega stoletja vzpostavil tesen odnos z nekaterimi glasbenimi skupinami, tudi z Depeche Mode. Oblikoval je več naslovnic albumov in režiral njihove videospote.

Deluje tudi kot filmski režiser. Njegov triler Najbolj iskani človek, v katerem je zaigral pokojni Philip Seymour Hoffman, je bil premierno prikazan septembra lani. Najnovejši film z naslovom Life o ikoni 50. let Jamesu Deanu, pa je bil uspešno prikazan na februarskem filmskem festivalu v Berlinu.