Slovenija 7.11.2015 9:02

V galeriji Rika Debenjaka v Kanalu na ogled razstava Vidoni

Kanal, 7. novembra - V galeriji Rika Debenjaka v Kanalu je do 5. decembra na ogled kiparska razstava z naslovom Vidoni. Z razstavo, ki sta jo zasnovala in postavila kiparka Nika Šimac in slikar Peter Mignozzi, želijo vzpostaviti dialog umetnika z njegovo naravno okolico.

"S to razstavo hkrati pokažejo, da se je oblikovala zanimiva in močna generacija ustvarjalcev, zlasti kiparjev - Ana Žerjal, Nika Šimac, Vasja Kavčič, Gorazd Prinčič -, ki v svojem delu izrazito črpa iz naravnega okolja, obdeluje les, raziskuje skrivnosti narave. Klub keramikov Kanal bo k razstavi prispeval s čarnimi posodami, ki so jih izdelovali pod mentorstvom kiparke Nike Šimac," je v sporočilu zapisala umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj.

S to tematiko se umetniki približujejo raziskavam tukajšnjega etnologa Pavla Medveščka o staroverstvu, ki prav v zadnjem času fascinirajo slovensko stroko in tamkajšnje prebivalstvo. "Koncept razstave je osnovan tako, da skuša vsak umetnik reinterpretirati Vidonovo poslanstvo in s tem omogoča nove poti dojemanja narave ter našega lastnega razmerja z njo," je še zapisala Figljeva.

Vidon je po staroverstvu človek, ki vidi in ve, medij, ki prenaša sporočila iz ene razsežnosti v drugo. Njegova moč izvira iz natančnega opazovanja zakonitosti narave ter urjenja in obvladovanja njenih sil, s pomočjo te moči pa lahko tudi zdravi. "Vidon obstaja v mnogih kulturah, na vseh kontinentih, le da se drugače imenuje. Poznamo ga v Rusiji, ob Amazonki, v Andih, nekje mu rečejo šaman, drugje zdravilec, spet drugod mazač. Na Primorskem poznamo prijazne Vidone, drugje v Sloveniji so Vidomci, ki jahajo zmaje in so manj prijazni," pravi Mignozzi.

Na razstavi bodo na ogled postavljena dela laičnih in tudi uveljavljenih imen slovenske umetnosti kot je Marko Pogačnik, ki se je na konceptualen način k naravnemu okolju obrnil že v šestdesetih. Tokrat bo skupaj z Mariko Pogačnik razstavil Bitja koprive, Bitja baldriana, Duh hrasta, Kozmogram zdravilca in Škrat prede nit miru. Pogačnik bo imel v sklopu razstave 21. novembra tudi predavanje o elementarnih bitjih narave in vilinski civilizaciji in delavnico z naslovom Pogovor s kamni, drevesi, kraji.