Svet 9.11.2015 9:16

Aleš Šteger in Tone Škrjanec v New Yorku počastila spomin na Tomaža Šalamuna

New York, 9. novembra - Slovenska pesnika Aleš Šteger in Tone Škrjanec sta se konec tedna v Lillian Vernon Creative Writers House, ki deluje v sklopu Newyorške univerze, udeležila literarnega večera v spomin na slovitega slovenskega pesnika Tomaža Šalamuna. Sodelovali so še Joshua Beckman, Phillis Levin, Matthew Rohrer, Dara Wier in Drenka Willen.

Ljubljana. Pesnik Tomaž Šalamun. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Pesnik Tomaž Šalamun.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Šalamun je bil eden najboljših in najbolj plodnih slovenskih pesnikov. Umrl je 27. decembra lani, za posledicami težke bolezni. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal blizu 50 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.

Pesnik je bil član skupine OHO, ki je leta 1970 sodelovala pri razstavi newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MOMA) z naslovom Information, ki še dandanes velja za izredno odmevno. Kmalu zatem je Šalamun prejel osebno vabilo v New York.

V ZDA je Šalamun napisal več kot polovico svojih zbirk, zelo močno pa ga je navdihovala tudi Mehika. V ZDA so ga sprejeli za "svojega" - ameriškega pesnika in ga navajajo skupaj s svojimi najboljšimi pesniki. Med letoma 1996 in 1999 je opravljal funkcijo kulturnega atašeja na slovenskem veleposlaništvu v ZDA, po ameriških univerzah pa je predaval kreativno pisanje.

Šteger je pred literarnim večerom, posvečenem Šalamunu, na oddelku za evropsko književnost Kongresne knjižnice v Washingtonu večinoma strokovnemu občinstvu predstavil svoje pesmi in prozo, projekt Na kraju zapisano ter delo urednika, programskega vodje in prevajalca. Knjižnica hrani okoli 15 naslovov njegovih del in pesniške antologije prireditve Dnevi poezije in vina.

Veleposlaništvo Slovenije je v sodelovanju s kulturnim inštitutom Goethe v prostorih njihove podružnice v Washingtonu organiziralo branje Štegrovih del in predstavitev knjige Berlin, ki bo 13. novembra predstavljena še v knjigarni Brookline Boosmith v Bostonu.

Literarni potopis je plod Štegrovega enoletnega bivanja v nemški prestolnici in prinaša 35 zaključenih krajših tekstov, ki se žanrsko umeščajo med pesem v prozi, filozofsko beležko in lirični esej.

Skupaj s Tonetom Škrjancem, ki v mesecu novembru živi v umetniškem ateljeju v New Yorku, je Šteger v nedeljo v sklopu projekta Trafika Europe nastopil v pesniškem klubu Boweryin. Poleg njiju je na literarnem večeru sodelovala prevajalka Tess Lewis, ki je brala prevode pesmi koroške pesnice Maje Haderlap.

Škrjanec in ameriška pesnica Fanny Howe bosta danes skupaj nastopila v prostorih KGB bara v East Villagu na Manhattnu.