Slovenija 10.11.2015 5:00

Radijska ansambla v svet filmske glasbe z Michelom Legrandom

Ljubljana, 10. novembra - Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija bosta nocoj v Cankarjevem domu izvedla tradicionalni koncert filmske glasbe. V letu, ko praznujeta jubileja, so taktirko zaupali avtorju glasbe za več kot 200 filmov Michelu Legrandu. Med drugim bo mogoče slišati glasbo iz Cherbourških dežnikov in filmov Poletje '42, Yentl in Afera Thomasa Crownaeaua.

Diplomant Pariškega konservatorija za klavir in kompozicijo je svoj prvi veliki uspeh dosegel leta 1954, štiri leta po diplomi z albumom I Love Paris, ki se je uvrstil med najbolj prodajane instrumentalne albume vseh časov. Leta 1958 se je nato kot že uveljavljen skladatelj in aranžer preselil v prestolnico jazza New York, kjer je zasnoval ambiciozen projekt.

K svoji nekonvencionalni interpretaciji pesmi je pritegnil največja imena ameriškega jazza in ustvaril sanjsko zasedbo, v kateri so bili med drugim tudi Miles Davis, Dizzy Gillespie, John Coltrane, Ben Webster, Bill Evans in Hank Jones. Nastal je veličasten album z naslovom Legrand Jazz, ki je bil sicer posnet le v nekaj dneh.

Čeprav so bili njegovi začetki zapisani jazzu, njegove pesmi pa so izvajala največja glasbena imena, kot so Frank Sinatra, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Liza Minnelli, Barbra Streisand in Nina Simone, danes Legranda povezujejo predvsem s popularno filmsko glasbo.

V 60. letih prejšnjega stoletja je bil eden redkih piscev filmske glasbe, katerih pesmi so radijske postaje predvajale še dolgo potem, ko so filmi zapustili kinodvorane. Med najbolj znanimi je pesem I will wait for you iz muzikla Cherbourški dežniki, ki ga je leta 1963 posnela mlada Catherine Daneuve pod režisersko taktirko Jacquesa Demyja.

Znana je tudi naslovna pesem The Windmills of your mind za kriminalko Afera Thomasa Crowna s Stevom McQueenom in Faye Dunaway iz leta 1968. Zanjo je prejel prvega oskarja in zlati globus za najboljšo izvirno pesem.

V celoti je bila njegova glasba 12-krat nominirana za oskarja, dobil je tri. Prejel je tudi tri grammyje, za katere je bil nominiran osemkrat, so sporočili z RTV Slovenija.