Svet 10.11.2015 5:30

V Budimpešti bo v Mestnem parku nastala muzejska četrt Liget

Budimpešta, 10. novembra - V madžarski prestolnici bodo v Mestnem parku zgradili muzejsko četrti Liget. Projektu, ki bo Mestni park spremenil v privlačno kulturno in turistično točko, je nedavno dala zeleno luč vlada. Sredstva zanj so zagotovljena, v kratkem bo tudi razpisan javni natečaj na področju krajinske arhitekture.

Prvotni koncept so po nedavni odločitvi vlade, da projektu da zeleno luč, dopolnili z rekonstrukcijo nekdanjega gledališča v Mestnem parku ter prenovo hiše Olofa Palmeja in gradiča Vajdahunyad. Iz njega sta izpadli gradnji Madžarskega muzeja fotografije in Madžarskega arhitekturnega muzeja.

Projekt vključuje še Hišo madžarske glasbe in izgradnjo depojev Nacionalnega muzeja in restavratorskega centra. Porušiti nameravajo staro Petöfijevo dvorano in na njenem mestu zgraditi novo Nacionalno galerijo, načrtovana je prenova Muzeja lepih umetnosti, poleg tega želijo prenoviti Madžarski muzej tehnike in transporta ter povečati živalski vrt in obnoviti cirkus.

Kot so sporočili iz neprofitne organizacije Varosliget Ltd, bodo v kratkem razpisali natečaj za področje krajinske arhitekture. Od zmagovalne rešitve pričakujejo povečanje zelenih površin parka in obnovo površin, namenjenih športu in rekreaciji. Konec leta pa bodo razpisali tudi arhitekturni natečaj za nov Etnografski muzej.

Gledališče v mestnem parku bodo rekonstruirali na podlagi originalnih načrtov za to secesijsko arhitekturo. Gledališče je imelo pomembno vlogo v življenju Mestnega parka do sredine 20. stoletja.

Finančna sredstva za projekt muzejske četrti Liger so zagotovljena - v letošnjem proračunu 48 milijonov evrov in 96 milijonov evrov v prihodnjem letu.