Slovenija 11.11.2015 0:30

Liffovska evforija se začenja

Ljubljana, 11. novembra - S projekcijo Družinskega filma Olma Omerzuja se bo drevi v Cankarjevem domu začel 26. ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). Na največjem slovenskem filmskem festivalu bodo prikazali 99 celovečernih in 16 kratkih filmov na približno 280 projekcijah. Tudi letos bodo v sklopu festivala izbrane filme prikazali v Mariboru.

Ljubljana, Klub Lily Novy. Režiser Olm Omerzu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Klub Lily Novy.
Režiser Olm Omerzu.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana. 21. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe (10.-21.11.). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
21. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe (10.-21.11.).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Omerzu si je želel v otvoritvenem Družinskem filmu secirati družino, a brez moraliziranja. V njem je želel izpostaviti svobodo, ki pa lahko postane obremenjujoča, ko je je preveč.

Liffe bo tudi letos postregel z bogato in raznoliko filmsko bero. Z retrospektivo se bo poklonil 100-letnici iznajdbe Technicolorja, posebna pozornost bo namenjena režiserju Halu Hartleyju, Američanu z evropsko senzibilnostjo.

V osrednji sekciji Perspektive bodo prikazali deset filmov, ki se bodo potegovali za nagrado vodomec. V tekmi za nagrado so poleg Omerzujevega drugega celovečerca tudi zmagovalni film festivala v Sarajevu Mustang, ki ga podpisuje Deniz Gamze Ergüven, ter v Cannesu dvakrat nagrajeni prvenec Laszla Nemesa Savlov sin.

Priznana režijska imena in filmi, ki so prejeli nagrade na svetovnih filmskih festivalih, se vračajo v Predpremierah. Ljubitelji svetovne kinematografije ali pa nevsakdanjih filmskih izkušenj bodo zase kaj našli v sekcijah Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma in Ekstravaganca. Za najmlajše bo poskrbel Kinobalon.

Festival bo tudi letos potekal v Mariboru, kjer bo v Koloseju na sporedu več kot 20 projekcij. Pester bo tudi spremljevalni program, ki med drugim prinaša projekcije finalistov za nagrado lux 2015, seminar o kratkem filmu ter razstavo festivalskih plakatov.

Liffe se bo s podelitvijo nagrad uradno sklenil v soboto, 21. novembra, projekcije pa bodo na sporedu še v nedeljo.