Slovenija 11.11.2015 12:24

Inventura v Mali drami o mladih in njihovih možnostih v današnji družbi

Ljubljana, 11. novembra - V Mali drami bodo v petek krstno uprizorili besedilo mlade dramatičarke Vesne Hauschild Inventura v režiji Ajde Valcl. Igra slika svet, v katerem so zavoženo gospodarstvo in nespametne politične odločitve povzročili pomanjkanje delovnih mest in zaprli vrata mladini. Hauschildova je za Dramo napisala novo, bolj kruto in radikalno, različico teksta.

Ljubljana. SNG Drama. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
SNG Drama.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, leta 2013 z Grumovo nagrado za mladega dramatika nagrajena igra, ki je polna ironije in avtoironije, ponuja možnost za razmislek in debato o današnjem svetu. Pripoveduje o ženskah v današnji družbi, prekarnih delavcih, kar smo danes že več ali manj skoraj vsi, korporacijah, mladih in njihovih zaposlitvenih možnostih.

Hauschildova je za uprizoritev v Mali Drami napisala novo različico besedila, ki je glede na nagrajeno še bolj kruta in radikalna. Predstava po njenih besedah dobro ponazarja, v kakšnih situacijah se danes zaposleni znajdejo na delovnem mestu, kjer so pod nenehnim pritiskom in nadzorom. Osrednjo težavo današnjega časa prepoznava v tem, da smo ljudje postali čustveno indiferentni, robotski ter da je zasebno postalo javno, da ni več ločnice med njima.

Valclovi je problem zaposljivosti mladih žensk blizu, zadeva jo tudi osebno. Besedilo se ji zdi zelo zanimivo, zaradi kombinacije pereče in aktualne teme ter žanrskega pristopa - avtorica je besedilo v podnaslovu označila kot dramo v treh dejanih ali 3-delno nadaljevanko za oder.

Pri režijskem konceptu je izhajala iz tega, da je danes posameznik postavljen pred dejstvo, da se mora ves čas prodajati. "Naša prijaznost, naše komunikacijske sposobnosti, to so danes naši artikli," je dejala. Tekst je hiter in vsebuje ogromno časovnih in prostorskih preskokov. Predstavo povezuje estetiziran gib, da deluje kot videospot, kot nekaj prodajno uspešnega, je še povedala režiserka.

Dramaturginja Mojca Kranjc je predstavo označila za inovativno na več nivojih. Pohvalila je način, kako je avtorica v dramsko strukturo zajela današnji svet. Kot posebno kvaliteto teksta je izpostavila, da v njem ni moralističnega kazalca.

Sabina Kogovšek, ki v predstavi igra Živo, je izpostavila, da je predstava zelo gibalna. Svoj lik je doživljala tragično, tako pa vidi tudi ostale. Vsem je namreč skupna želja po karieri, zaradi katere se mora vsak nečemu odreči in "to je tisto, kar zaboli".

V predstavi igrajo še Nina Ivanišin, Ana Urbanc, Nina Valič, Vanja Plut, Klemen Slakonja, Rok Vihar in Boris Mihalj. Koreograf predstave je Sebastjan Starič, scenografinja Jasna Vastl, kostumograf pa Andrej Vrhovnik.