Svet 12.11.2015 5:00

Pred 100 leti se je rodil francoski literarni zgodovinar in filozof Roland Barthes

Pariz, 12. novembra - Pred 100 leti se je rodil francoski literarni zgodovinar in filozof Roland Barthes. V času množičnih komunikacij je raziskoval vsakdanje fenomene od mode do reklamnih trikov in manipuliranja besedil. Označil jih je za mitologije oz. predpostavke, skrite za dostopno obliko, in poskušal ugotoviti njihov vpliv na človekovo doživljanje stvarnosti.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ukvarjal se je tudi s semiološko analizo literarnih besedil.

Barthes je v zgodnjih letih odkrito simpatiziral z neomarksitično teorijo, v 60. letih pa je svojo mladostniško prevratnost spreobrnil v eksistencialni kriticizem in postal eden prvih, ki se je lotil raziskovanja meja strukturalizma in tlakoval teoretično podlago za številna intelektualna gibanja: strukturalizem, novi kriticizem in francoski novi roman.

Njegov pristop so nekateri označevali kot poskus izgradnje filozofije subjekta semiotike, katerega identiteto je mogoče prepoznati v njegovi singularnosti.

V slovenščini so dostopna njegova dela Mitologije, Užitek v tekstu - variacije o pisavi, Camera lucida - zapiski o fotografiji, Učna ura - nastopno predavanje na College de France, 7. januarja 1977, Fragmenti ljubezenskega diskurza in Retorika Starih - elementi semiologije.

Med njegovimi številnimi deli velja omeniti še Le degre zero de l'ecriture (Na ničelni točki literature), Essais critiques (Kritični eseji), La tour Eiffel (Eifflov stolp) in Roland Barthes par Roland Barthes (Roland Barthes o Rolandu Barthesu).

Barthes (1915-1980) se je rodil v mestu Cherbourgu. Bil je docent za literaturo v Biarritzu in Parizu, profesor v Bukarešti in Aleksandriji in profesor za literarno semiologijo na College de France.