Slovenija 12.11.2015 8:00

Filozof Ivan Urbančič praznuje 85 let

Ljubljana, 12. novembra - Filozof in prevajalec Ivan (tudi Ivo) Urbančič, ki velja za enega od začetnikov slovenske fenomenološke šole, danes praznuje 85. rojstni dan. S svojim delom je med drugim postavil temelje slovenskega univerzitetnega študija fenomenologije in hermenevtike.

Rodil se je v Robiču pri Kobaridu. Leta 1964 je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti, leta 1970 pa doktoriral na zagrebški univerzi. Najprej je delal v tovarni Iskra, pozneje na Inštitutu za sociologijo in filozofijo na ljubljanski univerzi.

Med drugim je bil urednik pri Slovenski matici in med ustanovitelji Nove revije. Med letoma 1982 in 1990 je bil dejaven v gibanju za demokratizacijo Slovenije.

Je avtor številnih člankov in knjig, med njimi dela O krizi: epilog k Zgodovini nihilizma, Zgodovine nihilizma, Evropskega nihilizma in Leninove filozofije. Nazadnje je leta 2014 izšlo delo Razmišljanja v preddverju filozofije.

Zanimajo ga predvsem problemi in možnosti mišljenja danes - v horizontu fenomenologije v širšem smislu, pri čemer izhaja iz t.i. dovršitve evropske filozofije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja in Wilhelma Diltheya.

Preučeval je tudi slovensko filozofsko izročilo, med drugim je analiziral delo Franca Vebra, ter filozofijo Friedricha Nietzscheja, ki jo je skoraj v celoti prevedel.