Slovenija 13.11.2015 0:30

V DS danes srečanje kulturnikov v podporo dvigu sredstev v proračunu

Ljubljana, 13. novembra - V državnem svetu bo danes srečanje, namenjeno predstavnikom kulturnih institucij, organizacij, društev, civilne družbe in posameznikom iz ljubiteljske in profesionalne kulture. Njegov namen je podpreti predlog sveta, da se v prihodnjih petih letih obseg sredstev za kulturo postopoma poveča na 2,5 odstotka letnega proračuna države.

Ljubljana, DS. Državni svet, dvorana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, DS.
Državni svet, dvorana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Obenem želijo podpreti prizadevanja ministrstva za kulturo za pridobitev sredstev, ki bi omogočila primerno delovanje slovenske kulture.

Srečanje je DS sklical, ker sta državna proračuna za leti 2016 in 2017 tik pred sprejemom v DZ. Namenjeno je izključno podpori, da se zagotovi ustrezno stabilno financiranje kulture, so sporočili.

DS je že sredi oktobra po srečanju s predstavniki društev in zvez s področja kulture na vlado naslovil izjavo, v kateri je izrazil pričakovanje po dvigu proračuna za kulturo na najmanj odstotek BDP - trenutni proračunski predlog za to področje predvideva slabih 147 milijonov za leto 2016 in dobrih 148 milijonov za leto 2017 oziroma okoli 0,4 odstotka BDP.

Pred tem so nasprotovanje nadaljnjemu zniževanju sredstev za kulturo, kar je stalnica zadnjih nekaj let, med drugim izrazili Društvo slovenskih pisateljev, Slovenski center PEN, Društvo Asociacija, nacionalni svet za kulturo ter sindikata Sviz in Glosa.

Najbolj je odmevala gladovna stavka soustanovitelja KSEVT Mihe Turšiča, ki je v dobrih dveh tednih izpostavil nezadovoljstvo nad delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT in podobnih ustanov. Med zahtevami, ki jih je postavil, je bilo tudi zvišanje sredstev za kulturo na dva odstotka državnega proračuna - predvidena sredstva za prihodnji dve leti znašajo približno 1,7 odstotka.