Slovenija 13.11.2015 9:31

V Ljutomeru odslej tudi kip pionirja slovenskega filma Grossmanna

Ljutomer, 13. novembra - Na Glavnem trgu v Ljutomeru bodo ob zaključku praznovanja leta filma, s katerim so obeležili 110-letnico nastanka prvih metrov slovenskega filma, popoldne slavnostno odkrili doprsni kip Karola Grossmanna. Oblikovala ga je akademska kiparka in slikarka Irena Brunec Tebi.

Osrednja govorca bosta njegova vnuka Meta in Boris Grosman. V kulturnem programu bodo nastopili dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, sodelovala bosta tudi strokovni sodelavec Splošne knjižnice Ljutomer Anton Ratiznojnik in programski direktor Grossmannovega filmskega festivala Tomaž Horvat, piše na spletni strani občine.

Karol Grossmann (1864-1929) se je ukvarjal z literaturo, gledališčem in prevajanjem ter bil aktiven podpornik slovenstva v družabnem življenju takratnega Ljutomera. V prvem desetletju 20. stoletja sta ga posebej pritegnila fotografija in film. Leta 1905/06 je posnel prve slovenske filme: Odhod od maše v Ljutomeru, Sejem v Ljutomeru in Na domačem vrtu. Prva dva sta oživljeni fotografiji, kar je temeljna značilnost pionirskega obdobja zgodovine filma.

Njemu v spomin v tem prleškem kraju organizirajo festival fantastičnega filma in vina, ki so ga zagnali leta 2005 ob stoletnici slovenske kinematografije. Od leta 2010 je Grossmannov festival član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma.

Festival je pretežno zamejen na filme iz Evrope, od koder pripeljejo tudi goste. V preteklosti so ga med drugim obiskali Christopher Lee, Udo Kier, Goran Marković in Julian Richards.