Svet 15.11.2015 5:30

Odkrili neobjavljene rokopise Charlotte Bronte

London, 15. novembra - V Veliki Britaniji so odkrili še neobjavljene rokopise pisateljice Charlotte Bronte. Pesem in kratka zgodba sta bili skriti v biografijo pesnika Henryja Kirka Whita; knjiga je bila last njene matere. Poznavalka družine Bronte Juliet Barker meni, da gre za izjemno najdbo. Rokopise in knjigo si za 200.000 funtov prizadeva odkupiti Družba Bronte.

Barkerjeva je za britanski BBC povedala, da je bila osupla, ko je izvedela za najdbo: "V današnjem času je najdba neobjavljenih rokopisov prava redkost. Da naletiš na rokopis, kot je ta, za katerega nihče ni vedel, da obstaja, je naravnost izjemno." Dodala je, da o avtentičnost rokopisov ni pod vprašajem.

Zgodba, ki je postavljena v leto 1833, je satirični opis življenja v Haworthu. V njej nastopa Lord Charles. Nedokončana pesem opisuje fantazijski svet Angrio, o katerem je Charlotte v otroštvu sanjala skupaj z bratom Branwellom.

Biografija Roberta Southeyja The Remains of Henry Kirke White je bila med predmeti Marie Bronte, ki so jih uspeli rešiti po brodolomu ladje ob obali Devonshira leta 1812. Še danes so na njej vidne sledi soli. Poleg rokopisov so v njej shranjeni zapisi članov družine Bronte ter povzetek zgodbe, ki jo podpisuje mož Charlotte Bronte, Arthur Bell Nicholls.

V Muzeju Bronte si nadejajo, da bodo neobjavljene rokopise, ki jih je Brontejeva napisala kot najstnica, lahko razstavili že prihodnje leto, ko bo minilo 200 let od njenega rojstva.

Sestre Charlotte, Emily in Anne Bronte sicer veljajo za najznamenitejše književnice, "ki so zrasle iz istega gnezda". Vse tri so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj. Viharni vrh (Emily Bronte) in Jane Eyre (Charlotte Bronte) sta se uvrstila v kanon britanske književnosti, priljubljen je postal tudi roman Anne Bronte Gospa s Pustega brega.