Svet 16.11.2015 5:00

Razstava del Toulouse-Lautreca decembra v Rimu

Rim, 16. novembra - V Rimskem razstavišču Ara Pacis bodo v začetku decembra odprli razstavo del francoskega slikarja in grafika Henrija de Toulouse-Lautreca (1864-1901). Postavitev z naslovom Toulouse-Lautrec: Zbirka Muzeja lepe umetnosti v Budimpešti bo združila 170 eksponatov, med njimi bo več takšnih, ki jih ima javnost priložnost videti le redko.

Italija, Rim. Glavno mesto Italije, Rim. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Glavno mesto Italije, Rim.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava bo v večjem delu predstavila dobro poznane umetnikove stvaritve - vznemirljive in elegantne podobe bohemskega sveta 19. stoletja, na katerih je Toulouse-Lautre upodobil igralke, prostitutke, umetnike in nočno življenje.

Ob njih pa bo na ogled skoraj 200 litografij iz zbirke Muzeja lepih umetnosti v Budimpešti, ki so širši javnosti manj poznane, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Med njimi je osem plakatov večjega formata in ovitka dveh plošč francoske pevke in igralke Yvette Guilbert.

Obiskovalci bodo na razstavi, ki bo na ogled od 4. decembra do 8. maja, imeli priložnost, da se seznanijo s širokim spektrom umetnikovega ustvarjanja v grafičnem mediju. Med drugim bodo lahko videli tudi nekaj primerkov, ki so izšli v nizkih nakladah z umetnikovem posvetilom.

Henri de Toulouse-Lautrec se je rodil v Albiju kot potomec stare plemiške rodbine. Bil je telesno prizadet zaradi zloma obeh stegnenic. Od leta 1882 je živel v Parizu. Gibal se je v pariškem bohemskem svetu in sredi 80. let 19. stoletja odprl atelje na Montmartru.

Pod vplivom Edgarja Degasa, impresionistov in japonskih mojstrov lesoreza je razvil samosvoj slog svobodnih linij in robljenih barvnih ploskev, s katerim je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal predvsem motive iz pariškega nočnega življenja.