Svet 15.11.2015 14:33

Slovenska literatura čez Berlin do končnega cilja - Frankfurta

Berlin, 15. novembra - V Berlinu se danes začenja 24. bralni festival Stadt Land Buch, ki ga organizira Nemško združenje založnikov in knjigotržcev. Letos je osrednja gostja Slovenija, kar je le eden od številnih koščkov sestavljanke z imenom kandidatura za častno gostjo Frankfurtskega knjižnega sejma.

Predstavitev slovenskih avtorjev v Berlinu organizira Javna agencija za knjigo RS, program pa je oblikovala Renata Zamida. Kot je pred gostovanjem povedala za STA, bodo v naslednjih letih vse moči usmerili v čim večjo prisotnost slovenske literature v nemškem govornem prostoru s poudarkom na Nemčiji. Na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu je Slovenija vodstvu uradno predala elaborat in pokazala, da misli resno.

Gre za velik projekt, ki ga ni mogoče uresničiti od danes na jutri, priprave potekajo več let in, tako Zamida, zahtevajo sinergijo kulture in gospodarstva s podporo politike. Vsi udeleženci pri projektu se morajo nujno zavedati, da gre za veliko promocijo države, ki ima dolgoročne učinke, in to ne zgolj v kulturni sferi.

Zamida si je berlinsko gostovanje zamislila kot preplet domačih in tujih avtorjev, da se ne ponovi sicer pogost prizor v tujini, ko branju slovenskih avtorjev prisluhne le tam živeče slovensko občinstvo.

Že v ponedeljek se bo avtorica stripa Balkanalije Samira Kentrić predstavila skupaj z avtoricami najpomembnejši nemških prvencev sezone, Mirno Funk, Kat Kaufmann, Mercedes Lauenstein in Jackie Thomae.

V torek se obeta literarno-glasbeni večer z Markom Sosičem, Vladom Kreslinom in priznano, večkrat nagrajeno madžarsko-nemško pisateljico Terezio Mora. Rdeča nit predstavitve bo melanholija.

Miha Mazzini in Andrej E. Skubic se bosta z nemško kolegico Silke Scheuermann pogovarjala o ljubezni do drugega v času neoliberalizma.

V soboto bo čas za Slavoja Žižka, ki bo z Jelo Krečič razmišljal na temo rojstva komedije iz duha obupa. Osvetlila bosta romantično komedijo, njen družbeni naboj in filmske pripovedne vzorce komedije zgodnjega Hollywooda ter prenos v sedanji čas. Sledila bo projekcija filma Ernsta Lubitscha To be or not to be iz leta 1942.

Nedeljski zaključni dogodek festivala Stadt Land Buch bo zastavljen zelo mednarodno. Drago Jančar, Joanna Bator (Poljska), F. C. Delius (Nemčija), Bahman Nirumand (Iran) in nobelovka Herta Müller (Romunija/Nemčija) bodo v luči begunske problematike govorili o begu, izgonu, prišlekih in domovini.

Poleg navedenih branj bo gostovanje v Berlinu priložnost tudi za tkanje vezi med slovenskimi in nemškimi založniki. Predstavniki slovenskih založb se bodo srečali z 20 nemškimi založniki, uredniki in agenti in obiskali založbe Aufbau, Berlin Verlag in Suhrkamp.